Startpagina Mechanisatie

Agribex 2023: Autonome landbouwmachines staan voor uitdagingen

De landbouwbeurs Agribex besteedde tijdens haar 72ste editie extra aandacht aan robotica in landbouwmachines met een thema-eiland en een reeks panelgesprekken. Hieruit blijkt dat de automatisering van landbouwmachines nog voor enkele uitdagingen staat.

Leestijd : 3 min

De toekomst van landbouwmachines is robotisering, automatisering en artificiële intelligentie (AI). Althans, als je het aan Fedagrim, de organisator van Agribex, vraagt. Die nodigde tijdens de 72ste editie van de beurs enkele producenten van innovatieve landbouwmachines uit om hun producten tentoon te stellen op het thema-eiland ‘Robots in de akkerbouw’.

Agribex organiseerde van woensdag 6 december tot en met zaterdag 9 december ook panelgesprekken op het thema-eiland. Zowel landbouwers, experts als producenten schoven bij die debatten aan om het over robotisering en automatisering in de akkerbouw te hebben.

Uitdagingen voor autonome landbouwmachines

Zo ging het panelgesprek van vrijdag 8 december over de uitdagingen die een wijde implementatie van autonome landbouwmachines nog in de weg staan. Dit zijn machines die zonder toezicht van personen op het veld kunnen werken.

De wetgeving rond het gebruik van dergelijke landbouwmachines is bijvoorbeeld nog niet voldoende uitgewerkt. De experts van het panelgesprek wierpen er dan ook de volgende vragen over op: wie is er verant-woordelijk als het fout loopt? Op welke manier vervoer je de machines over de openbare weg? Landbouwmachines mogen momenteel ook bij wet niet zonder controle van een persoon ter plaatse werken, terwijl dit juist heel het punt ervan is. Landbouwers die gebruik willen maken van autonome landbouwmachines zitten dan ook met heel wat vragen over de wetgeving daarrond.

Daarnaast blijft veiligheid een belangrijk aandachtspunt waarop fabrikanten constant innoveren. Met behulp van een RTK-GPS weet een autonome landbouwmachine waar hij het veld moet rijden. Verschillende soorten sensoren detecteren dan weer onverwachte obstakels en mensen, waarna de machine direct halt houdt.

Aanwezig op het panelgesprek waren Gérald Tonglet, medeoprichter en CEO van Agronova SRL, en Jérôme Roche, secretaris-generaal van de Europese Confederatie van Aannemers van Landbouw-, Land- en Bosbouwtechnieken (CEETTAR).

‘Silicon Valley’ van landbouwrobotica

Ondanks de uitdagingen zijn de experts ervan overtuigd dat Europa het ‘Silicon Valley’ van landbouwrobotica kan worden. Autonome landbouwmachines moeten een antwoord bieden aan de vele uitdagingen waar boeren voor staan.

Zo kampt de landbouwsector momenteel met een gebrek aan (gespecialiseerde) werkkrachten. Automatisering van een deel van de landbouwtaken zou hiervoor soelaas kunnen bieden. Tegelijk waren de specialisten van het panelgesprek ervan overtuigd dat de ingebruikname van autonome landbouwmachines op lange termijn zelfs kostenbesparend is.

Daarnaast zijn landbouwers door Europese wetgeving tegen 2030 verplicht om tot de helft minder pesticiden en andere middelen te gebruiken. Mechanisch wieden en precisiespuiten met behulp van slimme camera’s en AI kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen drastisch verminderen. Zo wordt de impact van akkerbouw op het milieu ook kleiner. De ARA van Ecorobotix zou bijvoorbeeld tot 95% op deze middelen kunnen besparen door gewassen van onkruid te onderscheiden en door enkel waar nodig gewasbeschermingsmiddelen te spuiten.

Aanwezige fabrikanten

Na het panelgesprek was er tijd voor vragen van het publiek, waarna de aanwezige fabrikanten hun producten in een korte pitchpresentatie voorstelden: onder andere Agronova SRL, Agrointelli met de Robotti, de ARA van Ecorobotix (verdeeld in België via de firma Aerts), K.U.L.T., Exobotic Technologies en Lemken Blue Innovations presenteerden hun producten. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) stelde nog eens hun open Test- en Experimenteer Faciliteit AgrifoodTEF voor. Daarmee willen ze bedrijven ondersteunen bij het experimenteren met deze innovatieve technologieën.

Thor Deyaert

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken