Startpagina Actueel

EU-lidstaten willen niet sleutelen aan ontbossingswet

De lidstaten van de Europese Unie willen niet ingaan op de vraag van het Europees Parlement om de ontbossingswet te versoepelen. Dat is op 20 november gebleken op een vergadering van de diplomatieke vertegenwoordigers van de 27 lidstaten.

Leestijd : 2 min

Net als de lidstaten eerder stemde het Europees Parlement vorige week in met het voorstel om de inwerkingtreding van de ontbossingsverordening met een jaar uit te stellen tot begin 2026. Maar op aansturen van de Europese Volkspartij (EVP) vroeg een rechtse meerderheid in het halfrond ook dat de wet niet langer van toepassing zou zijn op lidstaten en derde landen waar er geen risico op ontbossing bestaat.

Dat voorstel viel op 20 november echter op een koude steen bij de lidstaten. Volgens een bron kwam er op het diplomatieke overleg een duidelijke boodschap dat de lidstaten willen vasthouden aan het uitstel, maar niet bereid zijn om te sleutelen aan de eerder goedgekeurde wettekst zelf. “Het openen van de tekst zou enkel maar rechtsonzekerheid en enorme tijdsdruk creëren”, luidde het. Dat is ook de positie van België.

Snel akkoord zoeken

De ontbossingsverordening verbiedt de invoer in de Europese Unie van een hele waaier aan producten die afkomstig zijn van gronden die sinds begin 2021 ontbost werden. Het verbod geldt onder meer voor cacao, koffie, hout, soja en palmolie.

De wet had eind dit jaar van kracht moeten worden, maar op tafel ligt een voorstel van de Europese Commissie om de inwerkingtreding met een jaar uit te stellen om bedrijven en handelaars meer tijd te geven om zich voor te bereiden. Verscheidene lidstaten en handelspartners hadden daarop aangedrongen.

Onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement moeten nu opnieuw aan tafel om een akkoord te zoeken. Dit moet gebeuren voor het einde van dit jaar. Zoniet dreigen de wettelijke bepalingen zoals oorspronkelijk gepland begin volgend jaar van kracht te worden.

Onverantwoordelijk of verstandig

Het Duitse Europarlementslid Christine Schneider, die namens de EVP de amendementen had ingediend, bestempelt de houding van de lidstaten als onverantwoordelijk. “Zo blijven de structurele problemen van de wetgeving bestaan, in het bijzonder de bureaucratische lasten en rapporteringsvereisten die kmo's overrompelen”, reageert ze.

Greenpeace meent dan weer dat de lidstaten hebben gekozen voor een verstandige aanpak tegen wat zij de chaotische amendementen noemen, die vorige week werden goedgekeurd in het Parlement. De milieuorganisatie betreurt wel nog steeds dat de EU nog eens 12 maanden de wereldwijde ontbossing zal stimuleren via haar consumptie.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken