Startpagina Veeteelt

Agromek blijft grootste landbouwbeurs van Noord-Europa

Agromek wist eind november meer dan 43.000 bezoekers te lokken naar de beurs in de Deense stad Herning. De internationale bezoekers waren met bijna 4.000 van de partij. Daarmee mag deze tweejaarlijkse vakbeurs zich opnieuw kronen tot de belangrijkste landbouwbeurs van Scandinavië. Er werden op Agromek heel wat inspirerende nieuwigheden voorgesteld.

Leestijd : 4 min

Agromek werd mogelijk dankzij 556 exposanten en dat is het hoogste aantal van de voorbije 10 jaar. Daarmee bouwt Agromek voort op de positieve trend die werd ingezet in 2022, het eerste beursjaar na de coronapandemie. Het recent gesloten politieke akkoord over de reductie van emissies voor de landbouw werd op de beursvloer druk besproken. Heel wat exposanten kijken voorbij de reductie en zien de kansen die het akkoord biedt.

Zoals gebruikelijk op elke vakbeurs voor de landbouw werden ook op Agromek awards uitgedeeld aan innovatieve producten en diensten. In de veeteelt gingen die awards naar de Deense bedrijven BoviWalk en Neeo Bovis en naar de internationale geneticaleverancier Semex.

AI tegen kreupele runderen

BoviWalk heeft een camerasysteem dat dankzij artificiële intelligentie (AI) kreupelheid bij runderen opspoort. Die toepassing is niet helemaal nieuw, maar het is naar verluidt een van de eerste die volledig klaar is voor de markt en die niet geïntegreerd is in andere toepassingen. Het is eenvoudig en gebruiksvriendelijk.

De vaste videocamera van BoviWalk registreert 20 punten per dier en legt het oormerk vast. In het datacenter krijgt elk dier een kreupelheidsscore van 1 tot 5. De veehouder kan zelf instellen vanaf welke score hij een alarm krijgt. “Van de te behandelen dieren krijgt de veehouder op zijn gsm ook informatie over welke poot moet behandeld worden, want het systeem kan beginnende kreupelheid veel vroeger opsporen dan ervaren veehouders. De koeien komen na elke melkbeurt langs de camera. Wie met een robot melkt, heeft 2 camera’s nodig”, vertelt CEO Sofie Skovsgaard.

Zij rekende uit dat haar systeem de veehouder zowat 2 euro per maand per koe kost, wat volgens het bedrijf nog altijd goedkoper is dan een koe die geen melk geeft of die niet op het juiste moment naar het slachthuis kan. Wat misschien wel uniek is aan BoviWalk, is dat ze al bekijken hoe ze met dezelfde systemen kreupelheid kunnen opsporen bij varkens en paarden.

Laser tegen mastitis

Met de Neeo Bovis Laser kan je mastitis behandelen, waardoor een behandeling met antibiotica overbodig wordt. Deze laser wordt voorlopig vooral ingezet voor mastitis, maar kan ook andere aandoeningen en ontstekingen behandelen.

De laser stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen die van nature reageren op mastitis of andere bacteriën. Voor een behandeling tegen mastitis, richt men de laserlamp enkele minuten op de uier en krijgt elke speen een behandeling van enkele seconden. De huid wordt daarbij niet beschadigd omdat er – anders dan bij klassieke laserstralen – geen warmte gegeneerd wordt op het oppervlak. De laser werkt volgens het bedrijf tot 28 cm onder de huid. Na een behandeling van 4 tot 5 dagen zou de mastitis volgens het bedrijf verdwenen zijn. In Denemarken mag een melkveehouder zo’n laser niet zelf kopen, omdat die als een ‘medisch toestel’beschouwd wordt. Huren kan dan weer wel. Dat kost in Denemarken omgerekend een kleine 1.000 euro per maand.

Met de Neeo Bovis Laser kan je mastitis behandelen.
Met de Neeo Bovis Laser kan je mastitis behandelen. - Foto: FVDL

Fokwaarde voor methaanefficiëntie

Semex werd op Agromek bekroond voor de introductie van de fokwaarde ‘methaanefficiëntie’. Het ene rund zal bij exact hetzelfde voer meer methaan uitstoten dan een ander rund. Door dat te gaan meten en dat te koppelen aan de genetica, kan je een fokwaarde instellen. Semex heeft die fokwaarde voor methaanefficiëntie al sinds 2023, toen ze ermee startten in Canada. Dit betekent dat alle stieren van Semex een cijfer hebben voor methaaneffciëntie, op dezelfde schaal als andere gezondheidskenmerken.

Stieren die een cijfer boven de 100 hebben, hebben een methaanemissie die lager is dan gemiddeld. Voor veehouders die hier echt willen op fokken, raadt Semex aan om op zoek te gaan naar stieren die hiervoor een fokwaarde hebben van boven 105. Door op deze manier te fokken kan men volgens het bedrijf de methaanuitstoot bij melkvee op termijn met 20 tot 30% laten zakken.

“Het mooie is echter dat wij eveneens de vrouwelijke dieren hierop kunnen testen. Alle veehouders die hieraan meedoen, krijgen zo de volledige fokwaarde van hun jonge dieren – op Canadese en/of Amerikaanse basis – en tevens krijgen alle dieren een fokwaarde voor methaanefficiëntie. Op deze manier snijdt het mes langs 2 kanten en kunnen we dus op zoek gaan naar de hoogste vrouwelijke dieren en deze combineren met hoge stieren. Semex heeft hiervoor een programma ontwikkeld dat hiervoor de paringen maakt per bedrijf. Daardoor is het voor een veehouder heel makkelijk om hierop te fokken zonder in te boeten op genetische vooruitgang voor andere kenmerken. Toen de fokwaarde net bekend was, werd hier eerst wat sceptisch naar gekeken, maar gaandeweg wordt ze door onze klanten steeds meer aanvaard en toegepast. In Vlaanderen hebben we vandaag al heel wat klanten die hieraan meedoen en het gebruik neemt momenteel exponentieel toe”, vertelt Luc Libberecht van Semex.

Korting op de veetaks?

De erkenning op Agromek in Denemarken is een leuke opsteker. De Semex-ploeg in Denemarken hoopt dat de award kan helpen om genetica daar te laten erkennen als emissiereducerende maatregel en om zo in aanmerking te komen voor subsidie of voor een korting op de aangekondigde Deense veetaks. Daarvoor zou het goed zijn dat er meer aanbieders van genetica zo’n fokwaarde voor methaanefficiëntie zouden hebben, zodat de Deense overheid niet één bedrijf ‘subsidieert’. De collega’s van CRV hebben eerder aangekondigd dat zij in 2025 een gelijkaardige fokwaarde zullen hebben. CRV kondigde op Agromek overigens aan dat zij Denemarken voortaan met een eigen team bewerken en niet langer via een vertegenwoordiger.

De volgende editie van Agromek wordt georganiseerd van 24 tot 27 november 2026. Meer informatie over deze Deense landbouwbeurs vind je op www.agromek.com.

Filip Van der Linden

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken