Startpagina Groenten

Miniwitloof van Bruyninckx, groot in ’t klein

‘Meesters in Gastronomisch witloof’ lees je op de startpagina van de website van Bruyninckx Chiconnettes. Dat klopt helemaal. In Messelbroek, een deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem, staat Bart Bruyninckx samen met zijn enthousiast team al een kwarteeuw garant voor de productie van heerlijk miniwitloof, in de regio ‘chiconnettes’ genoemd.

Frans Bruyninckx startte in 1966 met de teelt van vollegrondswitloof. Hij combineerde dat met het telen van graan, prei en aardbeien; een typisch gemengd bedrijf voor die periode. In 1972 bouwde hij een witloofschuur om minder afhankelijk te worden van de weersomstandigheden. “Omwille van het arbeidsgemak en om jaarrond een inkomen te garanderen, bouwde hij koelruimtes en schakelde hij in 1989 om naar de hydroteelt”, vertelt zoon Bart (52). Hij studeerde informatica, een studie die hem nog heel vaak van pas komt. Het grootste deel van de productie werd toen nog verpakt in schalen van 500 g...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Groenten

“We schillen asperges voor meer dan 90% van onze klanten”

Groenten Asperges – ook ‘het witte goud’ genoemd – zijn nog 1 van de laatste echte seizoensgroenten. Het seizoen loopt van half maart/begin april tot 24 juni, de feestdag van Sint-Jan. Dat is ook zo bij Dirk Lievens en Anne-Marie Blockx in Geel. “De combinatie met de aardbeienteelt is uitdagend, maar gelukkig kunnen we rekenen op medewerkers die meedenken en vooruitkijken”, zegt Dirk.
Meer artikelen bekijken