Startpagina Milieu

Meer dan 70 organisaties roepen op tot invoering statiegeld

Drankverpakkingen worden in België nog altijd verkocht zonder statiegeld. Ondanks eerdere toezeggingen van de overheid is dit nog steeds niet ingevoerd. Meer dan 70 organisaties roepen de Belgische politici in een brief op om werk te maken van een effectief statiegeldsysteem.

Leestijd : 2 min

Bij de ondertekenaars van de brief – geschreven door de Statiegeldalliantie – zijn organisaties zoals Boerenbond, Natuurpunt, Testaankoop en Bond Beter Leefmilieu, maar ook gemeenten zoals Anzegem, Deinze, Roeselare en Temse. De ondertekenaars wijzen erop dat er vanuit de bevolking een meer dan voldoende draagvlak is voor de invoering van statiegeld. Zo blijkt uit een peiling van Testaankoop dat een tweederdemeerderheid van de Belgische consumenten hier voor is.

Meerdere politieke partijen, zoals cd&v – de partij van de huidige Vlaamse minister van Omgeving Jo Brouns – en Vooruit, hebben statiegeld aan hun kiezers beloofd, luidt het in de brief. Zuhal Demir (N-VA), de voorgangster van Brouns, noemde statiegeld zelfs ‘onvermijdelijk’. Afvalstoffenmaatschappij OVAM beloofde in het lokaal materialenplan 2023-2030 dat in 2025 statiegeld ingevoerd zou worden.

Nieuwe Europese regels voor verpakkingen

“Alle elementen voor de invoering van statiegeld liggen eindelijk op tafel, maar het is nu aan uw regeringen om de daad bij het woord te voegen”, staat in de brief. In steeds meer landen van de Europese Unie wordt statiegeld ook ingevoerd als gevolg van nieuwe Europese regels voor verpakkingen. Oostenrijk begint er dit jaar mee. “België blijft in Europa dus achter”, klinkt het.

Dieren beschermen

Zonder statiegeld belanden veel flessen en blikjes in de natuur, op landbouwgronden of op straat. Ook boerenorganisaties zijn een voorstander van statiegeld. Landbouwdieren zoals koeien worden immers ziek of – nog erger – sterven door delen van flesjes en blikjes die in hun voer terechtkomen. “Wij vragen daarom met aandrang, geachte politieke besluitvormers: roep deze vervuiling eindelijk een halt toe. Voer statiegeld in, nu”, besluiten de meer dan 70 ondertekenaars.

Belga

Lees ook in Milieu

Weerstations helpen boer én natuur vooruit

Akkerbouw Op 12 mei werd bij landbouwer Geert Robijns in Bierbeek het eerste van 10 nieuwe weerstations in het Nationaal Park Brabantse Wouden officieel in gebruik genomen. Minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns kwam het eerste station persoonlijk inhuldigen. Het project toont hoe landbouw en natuur elkaar kunnen versterken, met concrete voordelen voor beide.
Meer artikelen bekijken