Startpagina Akkerbouw

39 bedrijven rond Zwijndrecht vragen tegemoetkoming aan 3M

In totaal hebben 39 land- en tuinbouwbedrijven in de regio rond Zwijndrecht een tegemoetkoming aangevraagd bij chemiebedrijf 3M. Het gaat om bedrijven die door de impact van de no regret-maatregelen als gevolg van de PFAS-verontreiniging schade hebben ondervonden in 2024.

Leestijd : 2 min

Het is niet de eerste keer dat 3M over de brug komt met compensaties. Ongeveer een jaar geleden betaalde het chemiebedrijf 1,5 miljoen euro uit aan 40 land- en tuinboubedrijven met percelen op de linkeroever van de Schelde, gelegen binnen een straal van 5 km van 3M.

De komende weken beoordeelt een stuurgroep, met daarin de landbouworganisaties en het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, welke aanvragen in aanmerking komen. Daarna ontvangen de land- en tuinbouwers een individueel voorstel. "De bedoeling is om de uitbetaling van alle ontvankelijke dossiers uiterlijk eind mei 2025 af te ronden", aldus 3M.

Verschillende bedrijven rond Zwijndrecht ondervinden al geruime tijd de impact van de no regret-maatregelen (voorzichtigheidsmaatregelen). Bij dergelijke maatregelen wordt bijvoorbeeld ook aan burgers gevraagd om uit voorzorg geen zelfgekweekte groenten te eten.

De tegemoetkomingsregeling is opgebouwd uit verschillende forfaits en regelingen die betrekking hebben op verloren arbeidstijd, extra productiekosten, omzetverlies en imagoschade. Een compensatie wil niet zeggen dat 3M een schikking treft met de land- en tuinbouwers. Zij kunnen in de toekomst nog steeds een juridische claim indienen.

In januari 2025 verklaarde de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM het nieuwe bodemsaneringsplan van chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht ‘conform’. Burgercollectief Grondrecht was toen van mening dat er cruciale informatie achterwege blijft over de gratis bodem- en grondwatermetingen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Weerstations helpen boer én natuur vooruit

Akkerbouw Op 12 mei werd bij landbouwer Geert Robijns in Bierbeek het eerste van 10 nieuwe weerstations in het Nationaal Park Brabantse Wouden officieel in gebruik genomen. Minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns kwam het eerste station persoonlijk inhuldigen. Het project toont hoe landbouw en natuur elkaar kunnen versterken, met concrete voordelen voor beide.
Meer artikelen bekijken