Tekort aan runderen doet prijzen pieken
De prijs voor runderen is aan een serieuze opmars bezig. Dat zegt Febev, de federatie van het Belgisch Vlees. Ziektes die de veestapel teisteren, maken dat er een tekort is aan dieren. Ook consumenten dreigen op termijn meer voor hun biefstuk te moeten betalen.

Sinds begin dit jaar is de prijs voor runderen aan een niet te stoppen opmars bezig, zegt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van Febev, de federatie die de slachthuizen, uitsnijderijen en vleesgroothandels vertegenwoordigt.
Concreet kostte een AS2-karkas van een jonge stier - de referentie op de markt - midden maart 7,4 euro/kg. Dat is de hoogste prijs in jaren. In de eerste week van januari 2025 werd 6,68 euro betaald. Voor karkassen van melkkoeien wordt 5,6 euro/kg betaald, tegen 4,47 euro begin januari. Het gaat om de prijs die rundveehouders krijgen.
Kantelpunt bereikt
De problematiek doet zich ook op Europees niveau voor. Volgens Gore heeft de rundvleesmarkt een kantelpunt bereikt, waardoor er een tekort aan dieren is ontstaan. Directe aanleiding zijn 2 ziektes (blauwtong en IBR) die de stallen teisteren. "Er zijn minder dieren, wat nog wel even zo zal blijven".
Onderliggend speelt dat de gemiddelde rundveehouder steeds ouder wordt, en geen opvolgers heeft. De gemiddelde leeftijd van rundveehouders is vandaag 60 jaar. "De stikstofproblematiek en strenge Europese regelgeving maken het bovendien ook steeds moeilijker voor boeren", aldus Gore. Gevolg: een alsmaar kleiner aanbod. "Tekorten zijn er nog niet, maar voor bepaalde producten zoals biefstuk wordt het toch nijpend", zegt Gore.
Weerbare keten
Voorlopig zijn het vooral de slachthuizen en snijderijen die volgens Febev de gevolgen dragen van de hogere prijzen. Maar de verwachting is dat ook de consument dat zal beginnen voelen in de portemonnee. "De consument zal moeten beseffen dat een kilogram vlees meer zal kosten", zegt Gore. "In een weerbare keten moet iedereen op correcte wijze zijn kost kunnen verdienen."
Landbouworganisatie Boerenbond bevestigt de stijgende prijzen en verwijst naar het dalend aanbod. "Tussen januari en de derde week van maart waren er 20 % minder slachtingen", aldus een Boerenbond-expert.






 
