Startpagina Veeteelt

Beenhouwers zien biefstuk 15 % duurder worden

Wie een deftige biefstuk op zijn bord wil, zal die een stuk duurder zien worden. Dat zeggen de ambachtelijke beenhouwers.

Leestijd : 1 min

Aanleiding is het tekort aan runderen in ons land, doordat 2 ziektes (blauwtong en IBR) de stallen teisteren. Bovendien geven veel oudere rundveehouders er de brui aan, door een gebrek aan opvolgers en strenge regelgeving. De prijs van rundvlees staat daardoor op het hoogste niveau in jaren.

"De voorbije 30 jaar is vlees amper duurder geworden. Nu is er op een paar maanden tijd 1,5 euro bruto/kg bijgekomen. En we gaan naar 2 euro", zegt Ivan Claeys, voorzitter van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België. Gevolg: ook de beenhouwers zullen rundvlees duurder moeten verkopen in de winkel. "Een biefstuk zal 5 à 6 euro/kg duurder worden. Reken toch maar op een prijsstijging met 15 % voor rund", aldus Claeys.

De verwachting is bovendien dat de prijs de komende 3 tot 4 jaar niet zal zakken. "Het duurt minstens 4 jaar om de veestapel weer op te bouwen. Bovendien is blauwtong geen louter Belgisch fenomeen", legt Claeys uit. Ook in de buurlanden kampen ze dus met dezelfde tekorten.

Volgens de beenhouwers hebben we eigenlijk 30 jaar lang te weinig betaald voor ons vlees. "Al die jaren werd vlees amper duurder. Maar wie een deftig stuk vlees op zijn bord wil, zal niet anders kunnen dan extra betalen", aldus Claeys.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Duitsland is volledig vrij van MKZ

Veeteelt Duitsland is sinds 15 april vrij van mond-en-klauwzeer (MKZ) verklaard door de World Organisation for Animal Health (WOAH). Alle beperkingen zijn opgeheven, ook die voor het voorheen afgesloten gebied rond de uitbraaklocatie in Brandenburg. De status ‘MKZ-vrij zonder vaccinatie’ geldt opnieuw voor het hele Duitse grondgebied.
Meer artikelen bekijken