Boerenbond vraagt stakeholdersoverleg over droogte
De aanhoudende droogte baart landbouwers steeds meer zorgen. Boerenbond ziet structurele knelpunten die een antwoord vragen. Concreet vraagt de landbouworganisatie 3 zaken: prioritaire toegang tot water voor landbouw als strategische sector, Vlaams minister van Landbouw Brouns die een stakeholdersoverleg droogte bijeenroept en een duidelijk kader dat hergebruik van water beter faciliteert.

Sinds maart heeft het amper geregend. De eerste onttrekkingsverboden zijn in delen van Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Antwerpen afgekondigd. De eigen watervoorraden raken stilaan uitgeput. Momenteel hebben zaadjes en jonge plantjes zoals onder meer spinazie, wortelen en bieten water nodig om te kunnen groeien. En ook later in het groeiproces is water nodig.
Prioritaire toegang tot water voor landbouw
Ondanks maatregelen om duurzaam en zorgzaam om te gaan met water, kunnen landbouwers in uiterst droge periodes in de problemen komen bij het bewateren van planten en voor de dieren. “Onze boeren hebben prioritair water nodig om voedsel te kunnen produceren. De landbouwsector kan zijn productieproces nu eenmaal niet stilleggen. Als planten een week geen water krijgen, is de schade onomkeerbaar”, zegt Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond. “Alle beleidsniveaus erkennen landbouw als een strategische sector voor onze lokale voedselvoorziening. Maar om voedsel te produceren heeft de sector water nodig.”
Stakeholdersoverleg droogte
Boerenbond vraagt daarom dat minister Brouns een stakeholdersoverleg droogte organiseert, waar land- en tuinbouw als een strategische sector bij betrokken wordt. Bovendien moet land- en tuinbouw prioriteit krijgen als er beleidskeuzes moeten worden gemaakt over de toegang tot water. De sector vraagt ook dat er een duidelijk kader komt dat hergebruik van water beter faciliteert, en daarom sectoroverschrijdend overleg voorziet.
Het periodiek stakeholdersoverleg droogte heeft volgens Boerenbond als doel om de situatie en de noden op het terrein te schetsen en samen met relevante actoren te bekijken welke oplossingen er mogelijk zijn rond het gebruik van water. Verder is er ook nood aan structurele maatregelen zoals investeringen in de realisatie van bufferbekkens en moet het hergebruik van bedrijfsafvalwater, gezuiverd water van rioolwaterzuiveringsinstallaties en permanente bemalingsinstallaties beter worden gefaciliteerd.
Landbouwers gaan duurzaam om met water
Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bedraagt het watergebruik van de land- en tuinbouw 9,8% van het totale watergebruik in Vlaanderen. Grondwater is de belangrijkste bron in de landbouw. Gemiddeld herinfiltreert 51,2% van het irrigatiewater dat gebruikt wordt in de landbouw terug naar het grondwater in Vlaanderen. Meer interessante cijfers over het waterverbruik in de landbouw vind je hier.
Om weerbaarder te zijn in tijden van droogte, nemen landbouwers doorheen het hele jaar diverse maatregelen:
- Meer dan drie vierde van de landbouwers vangt regenwater op;
- Op 20% van de landbouwgronden worden er bijkomende maatregelen genomen om de sponscapaciteit van de bodem te verbeteren, zoals niet-kerende bodembewerkingen en het koolstofgehalte in de bodem verhogen;
- De voorbije 3 jaar waren er aanvragen voor steun van bijna 100 miljoen euro voor initiatieven rond bodem- en waterkwaliteit, en waterkwantiteit.