Bavo en Isabelle: fiere vaandeldragers van de korte keten
Minister Brouns had op 15 mei geen beter adres kunnen prikken voor het startschot dan bij Bavo De Cuyper en Isabelle Vandenbroucke in Eksaarde (Lokeren). Zij willen met Mili Hoevezuivel een van de vaandeldragers van de korte keten in Vlaanderen zijn.

Bavo De Cuyper nam in 2011 de boerderij over van zijn ouders, die in 1993 startten in de korte keten. De bedrijfsnaam Mili verwijst naar de stichters, Michel en Lieve. In 2004 werd de infrastructuur uitgebreid met een nieuwe productieruimte en een winkel. “De boerderij ligt langs een drukke weg en aan de rand van de stad. Dat ‘nadeel’ hebben ze omgebogen naar een voordeel. Voor de korte keten is deze ligging een pluspunt”, vertelt Bavo.
Mili Hoevezuivel produceert en verkoopt ijs (schepijs en ijstaarten), verse melk en karnemelk, desserts op basis van eigen melk (rijstpap, chocomousse ...), naast kazen, eieren, charcuterieschotels en boter.
Transparantie is belangrijk
“Wij zijn fiere producenten en we proberen een van de vaandeldragers van de korte keten te zijn. We willen mensen bewust maken over hoe hun voedsel geproduceerd wordt. Transparantie is daarin belangrijk en de korte keten draagt bij tot een meer positieve berichtgeving over de landbouw”, gaat hij verder.
Bavo en Isabelle hebben een modaal, gesloten melkveebedrijf. Ze kopen geen dieren aan en een groot deel van het ruwvoer komt van eigen land (maïs, gras en luzerne). “Momenteel zijn er 101 koeien ‘aan de melk’. Door blauwtong en vruchtbaarheidsproblemen zijn dat er minder dan we zouden willen. Pas tegen juni zullen we opnieuw stilaan op ons normale volume zitten. Hopelijk blijven we dit jaar gespaard van blauwtong”, zegt Bavo. Al zijn runderen hebben inmiddels alle vereiste vaccins tegen blauwtong en EHD gekregen.
Investeringen gepland
Bavo en Isabelle staan voor ingrijpende investeringen. “Het dak van de stal wordt vervangen. Op het nieuwe dak komen zonnepanelen, omdat wij voor de eigen melkverwerking veel elektriciteit nodig hebben. Voorts komen er 2 melkrobots als vervanging van de carrousel, een aanduwrobot voor de voergang, een mestrobot met water, extra diepvriezers en een automatisch klauwbad”, somt Bavo op.
Het grootste deel van de melk gaat naar de melkerij. “De uitbetaalde melkprijs bepaalt grotendeels de rendabiliteit van ons bedrijf, maar wat we in de korte keten verdienen, maakt ons bedrijf economisch robuuster”, geeft hij nog mee.
Ook in de retail
Mili Hoevezuivel heeft 9 werknemers. Daarbij horen 4 patissiers en 4 mensen in de winkel met aanvullend iemand voor het transport. Daarnaast zijn er nog losse medewerkers. Het bedrijf verkoopt in de eigen winkel en is daarnaast een groothandel geworden die levert aan retailers als Carrefour, Delhaize en Albert Heijn.
Passie overbrengen
De Week van de Korte Keten is een initiatief van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns kwam op 15 mei bij Bavo De Cuyper en Isabelle Vandenbroucke de Week van de Korte Keten op gang trappen. Na de voorstelling en de rondleiding had de minister niets dan lof voor het ondernemerschap van het koppel uit Lokeren.
“Producenten zoals Bavo en Isabelle van Mili Hoevezuivel brengen hun passie voor hun dieren en hun producten over op hun klanten en geven hun kwaliteitsvolle verse zuivelproducten een gezicht. Dat is van onschatbare waarde”, zegt minister Brouns in Lokeren.
Antwoord op de uitdagingen
“De landbouw staat voor heel wat uitdagingen en moet zoeken naar de juiste antwoorden. Een van die antwoorden is de korte keten, omdat die de Vlamingen inzicht geeft in producten en technieken. Dat is een uitdaging die de sector moet aangaan. Ik zal de korte keten blijven steunen. Als de landbouwer zijn deur openzet, zal de Vlaming zijn hart openzetten”, stelt minister Brouns.