Startpagina Melkvee

IKM gaat melkveehouders een hygiënescore geven

Om een breder beeld te schetsen op vlak van hygiëne tijdens een IKM-audit, heeft het IKM-secretariaat een algemene hygiënescore ontwikkeld. Deze hygiënescore zal in 2018 verder ontwikkeld en geïmplementeerd worden binnen een volgende versie van het IKM-lastenboek.

Leestijd : 2 min

Score van 1 tot 5

Dat werd bekend naar aanleiding van het IKM-jaarverslag van 2017. De melkkwaliteit in Vlaanderen is erg hoog, en dan bleek nog maar eens uit het recente MCC-jaarverslag. Maar om een antwoord te bieden op de reacties vanuit de zuivelindustrie en de landbouworganisaties omtrent de gebrekkige hygiënestatus op sommige IKM-melkveebedrijven stelde het IKM-secretariaat eind 2017 de hygiënescore voor. De belangrijkste punten in het IKM-lastenboek die visueel beoordeeld kunnen worden en die betrekking op de hygiëne zullen hierbij via een score van 1 t.e.m. 5 beoordeeld worden. De gemiddelde score van de hygiëneborgingspunten zal uiteindelijk de totale hygiënescore van het melkveebedrijf weergeven. Afhankelijk van de eindscore zal het melkveebedrijf een certificaat van 18 of 36 maanden behalen of in het slechtste geval een niet-certificatie. Vooropgesteld wordt om deze score ook naar de zuivelfabriek toe te communiceren.

De hygiënescore zal verder uitgewerkt worden en in praktijk uitgetest worden, zodat deze in deze eerstvolgende versie van het IKM-lastenboek kan worden opgenomen.

Antibioticagebruik

Vanaf 2018 zet IKM-Vlaanderen een stap verder door aan te sluiten bij de nieuw opgerichte vzw AB-Register, een online databank waarin naast melkveehouders ook varkens- en pluimveehouders per individueel bedrijf het antibioticagebruik verplicht moeten bijhouden. Via dit initiatief zal het antibioticagebruik in de melkveehouderij op grote schaal in kaart gebracht kunnen worden en wordt een basis voor analyse en benchmarking gecreëerd.

Duurzaamheidsmonitoring

Ook in de duurzaamheidsmonitoring speelt IKM een belangrijke rol. Twee initiatieven werden als extra aan de duurzaamheidsmonitor toegevoegd: het gebruik van vervoederde nevenproducten uit de voedingsindustrie (zoals pulp, draf…) enerzijds en het lidmaatschap van een machinering/producentenorganisatie/coöperatie/feitelijke vereniging/studieclub anderzijds.

De vzw IKM-Vlaanderen staat vanaf 1999 in voor de IKM-certificatie van Vlaamse en Nederlandse melkveebedrijven. In Vlaanderen is momenteel 99,9% van de melkveebedrijven gecertificeerd. Vanaf juni 2017 werd de negende versie van het IKM-lastenboek van kracht.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken