Startpagina Vleesvee

De nationale Vette Osprijskamp

De jaarlijkse Vette Osprijskamp vond plaats in de LAR van Rekkem op 29 april. De kwaliteit lag erg hoog. Hier de winnaars.

Leestijd : 2 min

Op het ogenblik dat de vleessector door de media erg onder druk is, hebben heel wat gepassioneerde veehouders de weg gevonden naar de veemarkt van de LAR (Bedrijvenpark Lauwe-Aalbeke-Rekkem) om de produkten van de beste vetmesters van België te bewonderen. Het afmesten van slachtvee blijft nog altijd een kunst vanaf de aankoop van het dier tot de fase dat ze slachtrijp zijn.

Betasten en vergelijken

Heel de voormiddag ging het keuringsproces door. Enkel een ploeg keurders mocht in de wandelgangen hun ding doen. Het betasten van de dieren, ze nog eens verplaatsen, vergelijken en dan na grondige analyse hun beoordeling geven zodat de definitieve klassering kon opgemaakt worden. De eerste prijzen werden dan allemaal terug gegroepeerd om zo de definitieve dagkampioenen aan te wijzen.

De meer dan 100 aanwezige dieren vulden ruim het volledige veemarktplein. De kwaliteit was subliem en enkel de beste kenners konden kleine kwaliteitsverschillen aanwijzen. Enkele van deze dieren hadden al deelgenomen aan fokveeprijskampen en waren dus ook niet helemaal onbekend. Ze werden allemaal gewogen, tanden werden nagezien en zo in hun specifieke prijskampcategorie geplaatst. Bertrand Leonard van beenhouwerij Pondrome behaalde alle eer met een vier jaar oud vrouwelijk dier (v. Picadelly) afkomstig uit het bedrijf van Coheur Eric uit Fooz terwijl Paul & Karel Gillis uit Watervliet voor de tweede maal terug de beste eigengefokte stier (v. Tilouis) kon voorbrengen.

Andere uitslagen waren voor Raf Weemaes uit Kieldrecht met het beste lot vaarzen, Jos & Steven Hanselaer uit Zele met het beste lot koeien en gebr. Ronsonne met het beste lot Stieren.

Luc Edouard werd reekswinnaar in leeftijdsklasse stieren 19 maanden, Kristof Degroote werd reekswinnaar in de klasse stieren 22 tot 24 maanden en Lambrecht Maxime in de klasse stieren 24 tot 27 maanden.

Dit evenement was terug een gelegenheid om de vleessector terug een boost te geven en dankzij deze organisatie werd ruim de gelegenheid genomen om ze terug in een goed daglicht te zetten. Vermelden we ook dat een deel van de daginkomsten naar het kinderkankerfonds ging.

Tekst en foto’s:

Olivia Germeau

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken