Startpagina Actueel

Omzet boerenmarkten stijgt

De omzet van Vlaamse boerenmarkten is in Vlaanderen gestegen tot €10,4 miljoen in 2017. Dat is bijna 40% meer dan het jaar voordien.

Leestijd : 1 min

Vlamingen tonen bovendien meer interesse in producten uit de korte keten, die dicht bij huis geproduceerd worden. Een op de vijf Vlamingen kiest daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van GfK Belgium en iVox die gepubliceerd zijn aan het begin van de eerste "Week van de Korte Keten".

Het succes is vooral te verklaren door de opkomst van buurderijen, waarbij klanten via een webwinkel een bestelling plaatsen en die afhalen op de markt. De klant spaart dan tijd uit maar behoudt het contact met de boer, die informatie kan geven over zijn producten. Aardappelen, groenten en fruit zijn de belangrijkste producten in de verkoop via de korte keten.

Maar ook agrarische producenten hebben baat bij de korte keten. Jonge boeren kiezen er bijna systematisch voor om dure distributiekosten te schrappen en hun producten efficiënter aan de man te brengen, klinkt het bij Steunpunt Hoeveproducten. Onder de slogan 'Lekker lokaal' moedigen onder meer KVLV en Steunpunt Hoeveproducten consumenten de komende week aan om voedsel recht van bij de boer te kopen.

Ze organiseren samen met de provinciebesturen, Vlam, VVP en de Vlaamse overheid de allereerste "Week van de Korte Keten". Er worden activiteiten georganiseerd om consumenten vertrouwd te maken met lokale producten. Zondag wordt de week afgesloten met een recordpoging om de langste hoeve-ijs-likkende-bezoekersketting te vormen.

Belga

Lees ook in Actueel

Sébastien Buytaert is nieuwe voorzitter van BCZ

Actueel Sébastien Buytaert is verkozen tot voorzitter van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). Hij is de CEO van Lactalis Benelux en zetelt al bijna 10 jaar in het bestuursorgaan van de federatie.
Meer artikelen bekijken