Startpagina Varkens

Gegarandeerd residuvrij met ‘touwtest’

Wetenschappers van het Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) ontwikkelden een snelle en handige methode om antibioticaresiduen in het vlees van levende varkens op te sporen. ILVO gelooft sterk in het uitvoeren van de test op het bedrijf, vóór de varkens naar het slachthuis vertrekken, om non-conformiteiten maximaal uit te sluiten.

Op vraag van de Federatie van het Belgisch Vlees (Febev), die de slachthuizen en uitsnijderijen vertegenwoordigt, werkten wetenschappers van het ILVO een methode uit om antibioticaresiduen in vleesvarkens te detecteren vóór de slacht. Ze stelden een test op punt die het speeksel van de dieren analyseert. Enkele slachthuizen zullen binnenkort aan de slag gaan met de test.

Hoe verloopt de test?

Dr. Wim Reybroeck is...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

PAS-reeks (13): Ammoniakemissiereductie op varkensbedrijven

Milieu In dit dertiende artikel van de PAS-reeks geeft het Agentschap Landbouw en Zeevisserij een overzicht van de maatregelen die in de varkenshouderij kunnen ingezet worden om de beoogde reductiedoelstellingen te realiseren. Daarnaast worden een aantal aandachtspunten meegegeven.
Meer artikelen bekijken