Startpagina Melkvee

Canadese zuivel vreest nieuw handelsakkoord met VS

Onderhandelaars voor de Verenigde Staten en Canada hebben zondagavond, net voor het verstrijken van de deadline, een akkoord bereikt rond een nieuwe Noord-Amerikaanse vrijhandelszone. De vroegere NAFTA wordt omgedoopt in USMCA (Verenigde Staten-Mexico-Canada Akkoord), zo bevestigen officiële bronnen. Het blijft een trilateraal handelsblok, zegt een Mexicaanse onderhandelaar. Voor de Amerikaanse zuivel is de overeenkomst een stap vooruit.

Leestijd : 2 min

Canada beschermt traditioneel haar zuivelmarkt, met een tamelijk complex systeem dat de productie en import reguleert. De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn frustratie over dit systeem vaak via Twitter geuit. Volgens hem krijgen Amerikaanse melkveehouders uit bijvoorbeeld Wisconsin of Michigan geen eerlijke kans om te concurreren op de Canadese markt. Vanaf Canadese zijde wordt het systeem juist geprezen omdat melkveehouders er relatief behoorlijk door kunnen verdienen. De grote melkveehoudersorganisatie Dairy Farmers of Canada zegt te vrezen voor de impact van de overeenkomst voor de 220.000 melkveehoudersfamilies.

Nu is afgesproken dat Canada de prijsstelling voor zuivelproducten van klasse 7 verlaat. Dat betekent dat Amerikaanse melkveehouders waarschijnlijk veel meer melkeiwitconcentraat, magere melkpoeder en zuigelingenvoeding naar Canada kunnen sturen. Wat daarbij helpt is dat dit type producten relatief eenvoudig kunnen worden vervoerd en opgeslagen. De kleinere landbouworganisatie van Canada, de National Farmers Union, is alvast tegen de nieuwe afspraken. Eerder bezocht een prominent lid, de decennialang geleden naar Canada verhuisde Nederlander Jan Slomp, Brussel om stelling te nemen tegen de handelsdeal tussen Canada en de EU.

NAFTA

De NAFTA bestond sinds 1994 en was een van de grootste vrijhandelszones ter wereld, tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico. De zone heeft betrekking op zo'n 500 miljoen mensen en een economisch gebied van bijna 23 miljard dollar. Maar bij het aantreden van de Amerikaanse president Donald Trump werden de handelsakkoorden in vraag gesteld en nieuwe onderhandelingen opgestart. De gesprekken sleepten meer dan een jaar aan. In augustus bereikten de VS een akkoord met Mexico en zondagavond was er overeenstemming met Canada.

Dat land zou nu akkoord gaan om zijn melkquota te versoepelen voor boeren uit de VS. Dat was een van de heikele punten tijdens de onderhandelingen. Het systeem van arbitrage voor handelsconflicten blijft behouden, aldus een bron bij de Canadese delegatie. Voor het eerst zou er ook een milieu-hoofdstuk worden toegevoegd.

Trump is tevreden met het nieuwe handelsakkoord tussen de VS en Canada, dat afgelopen nacht werd beklonken. "Gisterenavond laat, onze deadline, hebben we een magnifiek nieuw handelsakkoord bereikt met Canada, dat bij het bestaande akkoord met Mexico wordt gevoegd. (...) Het is een geweldig akkoord voor de drie landen, dat de vele fouten en tekortkomingen in NAFTA oplost", schrijft Trump op Twitter.

BELGA-Landbouwleven

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken