Startpagina Melkvee

Belgen jureren op SPACE

Het moet wel tien jaar geleden zijn dat er nog eens een Belgische jury optrad op de internationale veeteeltbeurs SPACE. Dit jaar brachten Bruno Toussaint en collega Jonas Pussemier daar verandering in. Hun optreden moest de Franse melkveehouders warm maken voor de ‘Confrontation Européenne’ in Libramont op 12 en 13 april.

Leestijd : 3 min

Onder luid applaus bedankt de Belgische Bruno Toussaint de veehouders, de beursorganisatie en de Belgische delegatie alvorens over te gaan tot de bekendmaking van de grote kampioene van de ‘Challenge France’: Holsteinkoe Janna Cama du Bon Vent. Het was een lange dag voor Bruno, maar wat heeft hij ervan genoten.

“Jureren op SPACE, dat is het mooiste cadeau dat ze me kunnen geven”, reageert Bruno. Het is de organisatie zelf die hem en collega Jonas Pussemier heeft gevraagd. “Een aanbod dat ik niet kon weigeren. Het was een kinderdroom die uitkwam”, zucht hij. Jonas is vooral onder de indruk van de kwaliteit van de dieren: “Ongelooflijk!”

Europese confrontatie in Libramont

“Zoveel kwaliteit kan niet anders dan ons motiveren voor de ‘Confrontation Européenne’ 2019 in Libramont”, vervolgt hij. “Als je hier de concurrentie ziet, besef je dat we nog werk voor de boeg hebben. Maar er is niets wat je zo doet groeien als een indrukwekkende rivaal”, blijft hij hoopvol.

“We halen een hoog niveau in België, daar niet van”, relativeert Bruno. “Alleen, het aantal koeien in heel België is kleiner dan dat in het grootste departement van Bretagne, de streek waar we vandaag te gast zijn. We hebben dus minder kans om net die speciale koe naar voor te schuiven. Maar het gemiddelde niveau bij ons is even goed als dat in Frankrijk. Onze topkoeien kunnen zich zeker plaatsen.”

Jonas is één van de vijf melkveehouders die hun bedrijven openstellen tijdens de avant-première van de ‘Confrontation Européenne’, de Europese Holsteinprijskamp die van 12 tot 13 april doorgaat in Libramont. “Een Belgische jury op SPACE, dat is een mooie springplank voor zo’n evenement”, glimlacht hij.

Eén grote familie

Bruno is er zeker van dat de Franse deelnemers in groten getale naar de ‘Confrontation’ in Libramont zullen afzakken. “België is hier niet ver vandaan. Bovendien weten ze dat ze de dieren hebben om mee op de voorgrond te treden”, verklaart hij. Na jaren de Franse veeteeltbeurs te hebben bezocht kent Bruno de Bretoense Holsteinkwekers wel.

Jonas Pussemier, links, en Bruno Toussaint, rechts, toonden zich een professionele en 
eensgezinde jury tijdens de Holstein-prijskamp ‘Challenge France’ op SPACE.
Jonas Pussemier, links, en Bruno Toussaint, rechts, toonden zich een professionele en eensgezinde jury tijdens de Holstein-prijskamp ‘Challenge France’ op SPACE. - P-Y L.

“Het Holstein-wereldje, dat is één grote familie. Iedereen die zich in dit milieu ophoudt, kent elkaar.” In de ring bevestigt hij die instelling: “Koeien, die waren er voor ons, en na ons zullen ze er ook nog zijn. Maar de vriendschappen die je hier smeedt, en de vrienden die je elk jaar opnieuw tegenkomt, dat is het belangrijkste.”

Dynamisch duo

Ook de twee juryleden toonden zich goede vrienden tijdens de prijskamp. “Voor mij was het belangrijk om dit samen met Jonas te doen. Omdat het plezant samenwerken is met hem, maar ook en vooral omdat we hetzelfde ideaalbeeld voor ogen hebben”, vertelt Bruno. “Bij twijfel moet ik kunnen rekenen op een vertrouwenspersoon. Er waren ook zoveel toppers. Door even te overleggen met Jonas kwam de juiste keuze snel bovendrijven. Waren we het niet eens, dan vonden we op basis van onze argumenten snel een compromis.”

Bruno hoopt dat hij een goede indruk heeft nagelaten door consequent te zijn en samenhangende keuzes te maken, maar ook door zijn uitstekende ‘dierenkennis’. Of ze het effectief goed gedaan hebben? Bruno was nog niet klaar met zijn interview of hij werd al gevraagd door een organisator om te komen jureren in de Franse stad Vendée.

Naar P-Y L.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken