Startpagina Melkvee

Tientallen melkveehouders in overstap naar Milcobel

De afgekondigde productiestop bij Danone en FrieslandCampina heeft gevolgen voor het melkerijlandschap. Milcobel startte gesprekken op met naar eigen zeggen tientallen geïnteresseerde kandidaat-leveraars. Het overgrote deel van de geïnteresseerden is ook welkom.

Leestijd : 2 min

Dat werd bekend in de rand van de Milcobel-women’s day in Genk. Milcobel erkent de belangrijke rol die vrouwen spelen op het melkveebedrijf. Vaak hebben ze een job buitenshuis en/of staan ze op het melkveebedrijf in voor de boekhouding en administratie.“We organiseren deze dag om de rol van vrouwen in de verf te zetten en om hun te bedanken en hun een verwendag te laten beleven”, aldus Betty Eekhaut, lid van de raad van Bestuur bij de coöperatie.

Milcobel-voorzitter Dirk Ryckaert en CEO Peter Koopman legden de werking van Milcobel en het productgamma uit. Dat bleek ook nodig. “In de winkel is het soms moeilijk om voor Milcobel-producten te kiezen omdat we niet weten of ze van Milcobel komen”, verwoordde Betty Eeckhaut een gedachte van veel leveraars.

Milcobel verwacht voor de melkverwaardig onder andere veel van hoogkwalitatief melkpoeder voor babyvoeding. “Soms is er ongeduld over wanneer de productie en verkoop van die hoogkwalitatieve poeders zich zal tonen in een hogere melkprijs, maar we zitten nu nog in de fase van de audits en proefleveringen aan klanten, die maanden in beslag nemen”, zo riep voorzitter Ryckaert op tot nog wat geduld.

Milcobel heeft als missie om verwerkingscapaciteit te bieden voor de groei van eigen ledenbedrijven. Door de jaarlijkse natuurlijke uitval is het effect van die groei van eigen boeren op de totale melkplas eerder gering. Dat laat opening voor nieuwe leden-leveraars.

“Vandaag zijn er enkele tientallen melkveehouders die willen toetreden. Als zij beantwoorden aan de eisen van een checklist kunnen ze ook toetreden”, aldus Ryckaert. Eventuele hinderpalen kunnen melkkwaliteit zijn of gebrek aan toekomstgerichtheid van de kandidaten. Maar 90 tot 95 % van de geïnteresseerden zou die test van de checklist moeten kunnen doorstaan.

Bij melkveehouders afkomstig van FrieslandCampina speelt gebrek aan beweiding vaak een rol in de overstap. Milcobel wil ook die melkveehouders welkom heten. “Wij zien duurzaamheid ruimer dan beweiding. Wel moeten we de markt volgen en zien we dat er vraag komt uit de retail naar weidemelk. We willen met onze leden overleggen hoe we hier kunnen op inspelen. Mogelijk gaan we naar twee aparte melkstromen, één voor consumentenproducten en een voor meer industriële producten.”

Milcobel ontvangt naar eigen zeggen 60 % van de Vlaamse en 40 % van de Belgische melk. Op twee woman’s day’s bracht het 500 vrouwen-melkveehouders samen in respectievelijk het stadion van Club Brugge en dat van Racing Genk.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken