Startpagina Actueel

14 goede doelen Warmste Week draaien om landbouw

Dit jaar nemen 1.986 vzw’s deel aan De Warmste Week. Dat aantal is nooit zo hoog geweest, zo laat de VRT dinsdag weten. Dat betekent ook dat de Vlaming meer keuze dan ooit tevoren heeft om zich in te zetten voor een goed doel. Ook de landbouw is vertegenwoordigd.

Leestijd : 2 min

De voorbije weken heeft de Koning Boudewijnstichting de goede doelen voor De Warmste Week goedgekeurd op basis van 3 objectieve criteria. Alle goede doelen zijn Vlaamse vzw’s die minstens één jaar bestaan en zich inzetten voor de levenskwaliteit van anderen en hun omgeving.

De lijst met goede doelen van De Warmste Week wordt gekenmerkt door een enorme diversiteit, zowel in thematiek als in werking. De meerderheid van de goede doelen zet zich in voor personen met een beperking, voor welzijn, ontwikkelingssamenwerking of armoedebestrijding. Voorts zijn er organisaties die zich vooral inzetten voor (fysieke of geestelijke) gezondheid en onderzoek, voor dierenbescherming of milieu, voor migratie en mensenrechten of voor cultuur.

Daarnaast richten zich ook enkele goede doelen op landbouw. Boeren op een Kruispunt bijvoorbeeld, zal het ingezamelde geld gebruiken om het welzijn van boeren hier te verbeteren. Daarnaast zamelen de vrouwen van het Algemeen Boerensyndicaat (VABS) geld in om Vlaamse landbouwsters te ondersteunen in hun plannen.

De Landgenoten op hun beurt zoeken fondsen om biologische landbouwgrond op te kopen en ter beschikking te stellen van Vlaamse landbouwers. Ook voor de vzw KEMP en hun kuddes Kempische heideschapen, waarover bij ons eerder een reportage verscheen, worden er acties georganiseerd. In onze regio ten slotte komt ook zorgboerderij vzw Klokhuis in aanmerking.

Meer naar het zuiden kunt u geld inzamelen voor welgekende ngo’s als Trias, Dierenartsen Zonder Grenzen, Protos en Rikolto. Daarnaast staan ook minder bekende organisaties klaar voor de ontwikkeling van het platteland, overwegend op het Afrikaanse continent: Kattendans, Solid International, Kisangani, Terr@dialoog en Wanyuri.

Dit jaar stelt bijna de helft dat haar werking vooral lokaal is, ruim een derde werkt in heel Vlaanderen en/of Brussel en de rest heeft een internationaal werkgebied. Jaar na jaar neemt bij de geregistreerde goede doelen het aandeel van organisaties die lokaal werken lichtjes toe. Vorig jaar waren er 10.576 warme acties voor 1.642 verschillende goede doelen.

De Warmste Week, de grootste solidariteitsactie in Vlaanderen, loopt van dinsdag 18 tot en met maandag 24 december, en wordt live uitgezonden vanuit het Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke.

Naar Belga

Lees ook in Actueel

Paardenpunt Vlaanderen op de bres voor paardenhouder

Paarden Deze keer hebben we het in onze reeks ‘Paard aan huis’ over de actualiteit. Tussen het alomtegenwoordige en ondertussen als een werkwoord beschouwd ‘verpaarden’ van Vlaanderen en de beleidsperiode 2024-2029 die eraan komt, zitten er ook doodgewone mensen met paarden. Dankzij PaardenPunt Vlaanderen wordt hun stem eveneens gehoord.
Meer artikelen bekijken