Startpagina Economie

Eendenkroos kan ecologische voetafdruk vleesproductie verbeteren (UGent)

Eendenkroos, het drijvend plantje dat in vijvers, beekjes en grachten leeft, kan mest filteren en omzetten naar veevoeder, en zo de ecologische voetafdruk van de vleesproductie verbeteren. Onderzoeker Reindert Devlamynck van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen werkt mee aan een project dat die kennis naar de praktijk moet vertalen, meldt de Gentse universiteit.

Leestijd : 2 min

De huidige vleesproductie heeft een zware impact op het milieu, meldt de UGent. "Voor diervoeder moet immers eiwit geïmporteerd worden, en dieren produceren een hoeveelheid mest die niet zomaar weg te werken is. Eendenkroos haalt voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor uit het water. Die stoffen zet het plantje om naar eiwitten, die op hun beurt in veevoeder gebruikt kunnen worden.

Zo wordt afval weer omgezet naar veevoeder." "Heel wat afvalstromen uit de landbouw bevatten stikstof en fosfor, bijvoorbeeld de restwaters van viskwekerijen of mest van varkens en andere landbouwdieren", zegt Reindert Devlamynck. "In Vlaanderen wordt nog steeds te veel mest geproduceerd om er de aanwezige velden mee te bemesten. Eendenkroos is een zeer efficiënte filter. Het kan per hectare 1.500 kg stikstof verwijderen. Ter vergelijking: een landbouwer mag volgens de wet maar 170 kg stikstof per hectare toedienen op een veld.

Door ons mestoverschot te filteren met eendenkroos, is er negen keer minder oppervlakte nodig voor dezelfde hoeveelheid mest in Vlaanderen." Eendenkroos bevat een hoog eiwitgehalte met een gunstige aminozuursamenstelling. Een groot deel van het eiwit in veevoeder wordt momenteel immers nog geïmporteerd, met een aanzienlijke milieu-impact als gevolg. "We kunnen zelf ook milieuvriendelijker leven door minder eiwit uit dierlijke producten te halen. En ook daar is eendenkroos volgens de wetenschappers een mogelijk alternatief. Wie weet krijgen we binnenkort soepjes, burgers of slaatjes van eendenkroos op ons bord? ", aldus de UGent.

BELGA

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken