Startpagina Melkvee

Moeder en dochter tot kampioenes gekroond op kampioenschap roodbont

De kampioenschappen roodbont op Agriflanders mogen omschreven worden als een prima editie met mooie kampioenes en vooral veel kwaliteit in de breedte. En als het talrijk opgekomen publiek dit ook nog weet te smaken, dan is het voor de organisatie een geslaagde dag.

Leestijd : 3 min

Tijdens de eerste beursdag zagen we bij de roodbonte koeien een mooie en spannende wedstrijd.

Meermaals ‘fun’ met dochters van Fun P

De dochters van de roodbonte fokstier Fun P schenken hun eigenaars iedere dag veel plezier. Zij kunnen elke dag genieten van de fraaie plas melk die de Fun-dochters produceren. De mooi gevormde, vaste uiers bieden veel arbeidsplezier tijdens het melken en de Fun P-dochters stappen vlot rond op hun gezonde klauwen.

Jongere dieren tonen goed beenwerk en sterke uiers

In de jongste reeks zette het Deense jurylid Niels Eric Haahr meteen de toon door de supergeuierde en typische Ineïsta van Marc Depelseneer uit Galmaarden voor de sterk ontwikkelde Rager-dochter 4870 van Kurt Boelens uit Eeklo te plaatsen. In de tweede reeks gekalfde vaarzen imponeerde Lilite van Lieven Ryckewaert uit Harelbeke de jury met haar macht en vaste uier. Ze plaatsten haar voor Trudy 682 van Mertens-Verheyen LV uit Turnhout. De reeks tweedekalfsdieren werd gewonnen door Annelies 8 van Regina De Smet en Mieke Vander Scheuren uit Idegem. Met haar melktypische body en excellente uier overklaste ze de concurrentie. De meeste concurrentie werd in deze grote reeks geboden door Doodhoek Janaika van Bart De Craene en Haudi van Tim De Vreeze.

Volwassen roodbonte tonen kwaliteit en duurzaamheid

Bij de derdekalfskoeien had Alfons Hoefkens uit Kontich met Rade een correct gebouwde en geuierde koe aan het halster. Alleen bracht Lieven Ryckewaert met Annelies 4 nog meer kracht en meer achteruierhoogte en –breedte, ze werd reekswinnaar. Marc Rossaert werd met Judith vd Kouterhoeve derde.

Bij de laatste reeks oudere koeien mocht het Deense jurylid de mouwen echt opstropen. De twee allerbest bewaarde ‘oudjes’ - allebei zevenmaal gekalfd - van de reeks gaven de jongere dieren (viermaal gekalfd) het nakijken. De oudste koe van de prijskamp, Rosy van Johan Verlodt uit Drongen, mocht met haar jeugdig frame en uitzonderlijk achteruier even proeven van de koppositie. Maar oud-kampioene 20 Sara 1807 van Pluym -Van de Perre LV uit Lille liet het niet zo maar begaan. Ze liet zich van haar beste kant zien met haar vastere vooruier en sterkere stap. Laurel 1 van Quirijnen Dairy Farming werd derde.

Oud-kampioene 20 Sara 1807 van Jim Pluym is een zevendekalfskoe, maar werd nog eerste eredame bij de volwassen koeien.
Oud-kampioene 20 Sara 1807 van Jim Pluym is een zevendekalfskoe, maar werd nog eerste eredame bij de volwassen koeien. - CRV

Miss Flanders roodbont

De kampioenstitel Jong werd weggekaapt door de Ladd P-dochter Annelies 8 van Regina De Smet met haar melkuitstraling in skelet en uierbeeld. Reserve werd Ineïsta (V. Willems Eagel) van Marc De Pelseneer en eerste eredame werd Lilite (V. Raptown) van Lieven Reyckewaert.

Annelies 8 van Regina De Smet behaalde de kampioenstitel Jong roodbont.
Annelies 8 van Regina De Smet behaalde de kampioenstitel Jong roodbont. - CRV

Bij de volwassen koeien imponeerde Annelies 4 (V. Jotan Red) van Lieven Reyckewaert, en moeder van de kampioene Jong, met haar body en fantastische achteruier het meest. Ze werd tot kampioene gekroond. Stefan-dochter Rade van Alfons Hoefkens werd reserve en 20 Sara (V. Savard) van Jim Pluym mag zich eerste eredame noemen.

Een dikke proficiat aan de winnaars en alle deelnemers.

Nico Geraedts (CRV)

Startpagina Melkvee Leestijd : 3 min 2 photos Chapitre ‘Forza Maelfait’ schittert met Lilac Hilltop Holsteins‘Forza Maelfait’ schittert met Lilac Hilltop Holsteins 1 photo

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken