Moeder en dochter tot kampioenes gekroond op kampioenschap roodbont

Annelies 4 van Lieven Reykewaert werd kampioene Volwassen roodbont.
Annelies 4 van Lieven Reykewaert werd kampioene Volwassen roodbont. - CRV

Tijdens de eerste beursdag zagen we bij de roodbonte koeien een mooie en spannende wedstrijd.

Meermaals ‘fun’ met dochters van Fun P

De dochters van de roodbonte fokstier Fun P schenken hun eigenaars iedere dag veel plezier. Zij kunnen elke dag genieten van de fraaie plas melk die de Fun-dochters produceren. De mooi gevormde, vaste uiers bieden veel arbeidsplezier tijdens het melken en de Fun P-dochters stappen vlot rond op hun gezonde klauwen.

Jongere dieren tonen goed beenwerk en sterke uiers

In de jongste reeks zette het Deense jurylid Niels Eric Haahr meteen de toon door de supergeuierde en typische Ineïsta van Marc Depelseneer uit Galmaarden voor de sterk ontwikkelde Rager-dochter 4870 van Kurt Boelens uit Eeklo te plaatsen. In de tweede reeks gekalfde vaarzen imponeerde Lilite van Lieven Ryckewaert uit Harelbeke de jury met haar macht en vaste uier. Ze plaatsten haar voor Trudy 682 van Mertens-Verheyen LV uit Turnhout. De reeks tweedekalfsdieren werd gewonnen door Annelies 8 van Regina De Smet en Mieke Vander Scheuren uit Idegem. Met haar melktypische body en excellente uier overklaste ze de concurrentie. De meeste concurrentie werd in deze grote reeks geboden door Doodhoek Janaika van Bart De Craene en Haudi van Tim De Vreeze.

Volwassen roodbonte tonen kwaliteit en duurzaamheid

Bij de derdekalfskoeien had Alfons Hoefkens uit Kontich met Rade een correct gebouwde en geuierde koe aan het halster. Alleen bracht Lieven Ryckewaert met Annelies 4 nog meer kracht en meer achteruierhoogte en –breedte, ze werd reekswinnaar. Marc Rossaert werd met Judith vd Kouterhoeve derde.

Bij de laatste reeks oudere koeien mocht het Deense jurylid de mouwen echt opstropen. De twee allerbest bewaarde ‘oudjes’ - allebei zevenmaal gekalfd - van de reeks gaven de jongere dieren (viermaal gekalfd) het nakijken. De oudste koe van de prijskamp, Rosy van Johan Verlodt uit Drongen, mocht met haar jeugdig frame en uitzonderlijk achteruier even proeven van de koppositie. Maar oud-kampioene 20 Sara 1807 van Pluym -Van de Perre LV uit Lille liet het niet zo maar begaan. Ze liet zich van haar beste kant zien met haar vastere vooruier en sterkere stap. Laurel 1 van Quirijnen Dairy Farming werd derde.

Oud-kampioene 20 Sara 1807 van Jim Pluym is een zevendekalfskoe, maar werd nog eerste eredame bij de volwassen koeien.
Oud-kampioene 20 Sara 1807 van Jim Pluym is een zevendekalfskoe, maar werd nog eerste eredame bij de volwassen koeien. - CRV

Miss Flanders roodbont

De kampioenstitel Jong werd weggekaapt door de Ladd P-dochter Annelies 8 van Regina De Smet met haar melkuitstraling in skelet en uierbeeld. Reserve werd Ineïsta (V. Willems Eagel) van Marc De Pelseneer en eerste eredame werd Lilite (V. Raptown) van Lieven Reyckewaert.

Annelies 8 van Regina De Smet behaalde de kampioenstitel Jong roodbont.
Annelies 8 van Regina De Smet behaalde de kampioenstitel Jong roodbont. - CRV

Bij de volwassen koeien imponeerde Annelies 4 (V. Jotan Red) van Lieven Reyckewaert, en moeder van de kampioene Jong, met haar body en fantastische achteruier het meest. Ze werd tot kampioene gekroond. Stefan-dochter Rade van Alfons Hoefkens werd reserve en 20 Sara (V. Savard) van Jim Pluym mag zich eerste eredame noemen.

Een dikke proficiat aan de winnaars en alle deelnemers.

Nico Geraedts (CRV)

‘Forza Maelfait’ schittert met Lilac Hilltop Holsteins

Ultiem moment voor Filip Maelfait uit Hulste: de jury duidt zijn koe, Lilac Hilltop Holsteins, aan als Algemeen Kampioene melkvee Agriflanders 2019.
Ultiem moment voor Filip Maelfait uit Hulste: de jury duidt zijn koe, Lilac Hilltop Holsteins, aan als Algemeen Kampioene melkvee Agriflanders 2019. - CRV

Lilac Hilltop Holsteins overtrof niet alleen de kampioene Jong roodbont, Annelies 8 (Ladd P) van de familie Desmet uit Idegem, maar ook de zwartbont-kampioene Volwassen Jirza (Meridian) en roodbont-kampioene Volwassen Annelies 4 (Jotan), beiden van de familie Ryckewaert uit Harelbeke, in een bijzonder sterk kampioenschap.

Spanning stijgt naarmate kampioenschap nadert

De inzenders van de veeprijskamp van CRV vernamen op 17 december welke van hun ingeschreven dieren, na een voorselectie, ook effectief aan de melkveeprijskamp op Agriflanders mochten deelnemen. Het voldoen aan de sanitaire voorwaarden en het trainen, scheren, wat aparter voeren kon beginnen of intensifiëren. Bijna een maand later, op 9 januari, kwamen de deelnemers en hun dier(en) toe in hal 8. Nog eens wassen, het strobed klaarmaken, voeding, clippen, melken, oefenen … en de nacht in gaan met de vraag ‘zal mijn koe morgen top staan?’. Het enthousiasme van de jeugd is groot en duwt het verzorgingsniveau nog hoger.

Op donderdag 10 januari was het zover. De jongste gekalfde vaarzen van beide haarkleuren schrijden de ring binnen. Ze worden opgewacht door de juryleden. Voor roodbont de Deen Niels Eric Haahr, voor zwartbont de Nederlander Nico Bons.

Voor roodbont jureerde de Deen Niels Eric Haahr (rechts) voor zwartbont de Nederlander Nico Bons (links).

Kampioenschap Jong en Volwassen

Na enkele rondjes stappen, begon de jury de dieren te plaatsen. Eerst in een voorlopige opstelling, daarna definitief. Blijheid en trots bij de winnaars uitten zich. Prijzen worden overhandigd en het uitstappen aangevat. Evenzeer belangrijk is de heldere en klare uitleg zowel naar de deelnemers als naar het publiek over het waarom van de plaatsing. Dit is bijzonder leerzaam en tevens te volgen op groot scherm.

Vervolgens worden de reekswinnaars en tweede geplaatsten geattendeerd zich klaar te houden voor het Kampioenschap Jong. Zo werden de drie reeksen gekalfde vaarzen en twee reeksen tweede kalfsdieren afgewerkt. Dit resulteerde in tien dieren in de ring voor het kampioenschap. Om simultaan met roodbont te werken werden deze tien door de jury teruggebracht naar zes.

De spanning was voor de fokkers niet te harden. De jonge toppers staan dan diagonaal op een lijn in de ring. De jury besliste en tikte de kampioene Jong Lilac Hiltopp Holsteins van Filip Maelfait aan, reserve werd Octana Alana van Van Hoof-Bonnen Holsteins uit Mortsel, de eervolle vermelding ging naar Liann Ten Ruysschaert van Geert Mazereel uit Lo-Reninge. De talrijke mensen in het publiek leefden enorm mee.

Vlnr: de kampioene Jong Lilac Hilltop Holsteins van Filip Maelfait (Hulste), de reservekampioene Octane Alana van Van Hoof-Boonen Holsteins lv (Mortsel) en de eervolle vermelding Liann ten Ruysschaert van Geert Mazereel (Reninge)

Na het CRV-event met dochtergroepen, donoren en eindigend met Vitesse van Lahousse die ruim 165.000 kg melk op de MPR-teller heeft, werd kort na de middag terug aangeknoopt met de derdekalfsdieren en een reeks vierdekalfsdieren en ouder. De twee reekswinnaars en tweede geplaatsten komen nu ook diagonaal in de ring waaruit dan de kampioene Volwassen Jirza van Lieven Ryckewaert uit Harelbeke werd gekozen, reserve werd Ifaroma van dezelfde eigenaar en de eervolle vermelding ging naar Diamont Lalaloepsie van Van Hoof-Boonen uit Mortsel.

Algemeen kampioene

Als slot volgt de grote clash tussen de vier kampioenes rood- en zwartbont voor het algemeen kampioenschap.

De jury poseert samen met de vier kampioenes (Jong en Volwassen bij roodbont en zwartbont).

Beide juryleden werkten hiervoor samen en maakten hun keuze. Lilac Hilltop Holsteins, de kampioene Jong, kreeg de verdiende tik en won het kampioenschap.

Het prijskampwerk zit er dan op voor de jury. De 108 aanwezige dieren kenden hun mooiste. De talrijke mensen in het publiek genoten. Gelukstranen bij de winnaars, foto’s werden genomen, de sociale media draaiden op volle toeren. De uitstekende uitleg van de jury maakte dat alle inzenders met een goed gevoel huiswaarts keerden.

Masterclass door CRV

Als uitsmijter bood CRV nog iets nieuws aan. Een demo-masterclass ‘functioneel mooi, gezond en productief’. Hiervoor geeft de jury in de ring voor publiek en jongeren aan de hand van enkele dieren hun visie op de ideale framebouw, uierbouw en het beste beenwerk. We willen allemaal koeien die lang meekunnen. Dit start met een goede functionele bouw. Er worden tips gegeven, ondersteund door uitleg in een folder. Het CRV-Stamboek kan u hiervoor met raad en daad bijstaan.

Prijskamp met goed niveau

Proficiat aan de inzenders, aan de jury, aan de jongeren, aan het publiek, aan de organisatie. Deze CRV-melkveeprijskamp was een prima editie met een bijzonder goed niveau!

Daniël Vermeire (CRV)

Meest recent

Meest recent