Startpagina Melkvee

‘Forza Maelfait’ schittert met Lilac Hilltop Holsteins

Als bijna-buurman en goede kennis van wielertrots Yves Lampaert mocht Filip Maelfait uit Hulste terecht even de roepnaam ‘Forza’ overnemen. Tonka-dochter Lilac Hilltop Holsteins won naast het Kampioenschap Jong bij zwartbont immers ook het Algemeen Kampioenschap over beide haarkleuren.

Leestijd : 3 min

Lilac Hilltop Holsteins overtrof niet alleen de kampioene Jong roodbont, Annelies 8 (Ladd P) van de familie Desmet uit Idegem, maar ook de zwartbont-kampioene Volwassen Jirza (Meridian) en roodbont-kampioene Volwassen Annelies 4 (Jotan), beiden van de familie Ryckewaert uit Harelbeke, in een bijzonder sterk kampioenschap.

Spanning stijgt naarmate kampioenschap nadert

De inzenders van de veeprijskamp van CRV vernamen op 17 december welke van hun ingeschreven dieren, na een voorselectie, ook effectief aan de melkveeprijskamp op Agriflanders mochten deelnemen. Het voldoen aan de sanitaire voorwaarden en het trainen, scheren, wat aparter voeren kon beginnen of intensifiëren. Bijna een maand later, op 9 januari, kwamen de deelnemers en hun dier(en) toe in hal 8. Nog eens wassen, het strobed klaarmaken, voeding, clippen, melken, oefenen … en de nacht in gaan met de vraag ‘zal mijn koe morgen top staan?’. Het enthousiasme van de jeugd is groot en duwt het verzorgingsniveau nog hoger.

Op donderdag 10 januari was het zover. De jongste gekalfde vaarzen van beide haarkleuren schrijden de ring binnen. Ze worden opgewacht door de juryleden. Voor roodbont de Deen Niels Eric Haahr, voor zwartbont de Nederlander Nico Bons.

Voor roodbont jureerde de Deen Niels Eric Haahr (rechts) voor zwartbont de Nederlander Nico Bons (links).
Voor roodbont jureerde de Deen Niels Eric Haahr (rechts) voor zwartbont de Nederlander Nico Bons (links). - CRV

Kampioenschap Jong en Volwassen

Na enkele rondjes stappen, begon de jury de dieren te plaatsen. Eerst in een voorlopige opstelling, daarna definitief. Blijheid en trots bij de winnaars uitten zich. Prijzen worden overhandigd en het uitstappen aangevat. Evenzeer belangrijk is de heldere en klare uitleg zowel naar de deelnemers als naar het publiek over het waarom van de plaatsing. Dit is bijzonder leerzaam en tevens te volgen op groot scherm.

Vervolgens worden de reekswinnaars en tweede geplaatsten geattendeerd zich klaar te houden voor het Kampioenschap Jong. Zo werden de drie reeksen gekalfde vaarzen en twee reeksen tweede kalfsdieren afgewerkt. Dit resulteerde in tien dieren in de ring voor het kampioenschap. Om simultaan met roodbont te werken werden deze tien door de jury teruggebracht naar zes.

De spanning was voor de fokkers niet te harden. De jonge toppers staan dan diagonaal op een lijn in de ring. De jury besliste en tikte de kampioene Jong Lilac Hiltopp Holsteins van Filip Maelfait aan, reserve werd Octana Alana van Van Hoof-Bonnen Holsteins uit Mortsel, de eervolle vermelding ging naar Liann Ten Ruysschaert van Geert Mazereel uit Lo-Reninge. De talrijke mensen in het publiek leefden enorm mee.

Vlnr: de kampioene Jong Lilac Hilltop Holsteins van Filip Maelfait (Hulste), de reservekampioene Octane Alana van Van Hoof-Boonen Holsteins lv (Mortsel) en de eervolle vermelding Liann ten Ruysschaert van Geert Mazereel (Reninge)
Vlnr: de kampioene Jong Lilac Hilltop Holsteins van Filip Maelfait (Hulste), de reservekampioene Octane Alana van Van Hoof-Boonen Holsteins lv (Mortsel) en de eervolle vermelding Liann ten Ruysschaert van Geert Mazereel (Reninge) - CRV

Na het CRV-event met dochtergroepen, donoren en eindigend met Vitesse van Lahousse die ruim 165.000 kg melk op de MPR-teller heeft, werd kort na de middag terug aangeknoopt met de derdekalfsdieren en een reeks vierdekalfsdieren en ouder. De twee reekswinnaars en tweede geplaatsten komen nu ook diagonaal in de ring waaruit dan de kampioene Volwassen Jirza van Lieven Ryckewaert uit Harelbeke werd gekozen, reserve werd Ifaroma van dezelfde eigenaar en de eervolle vermelding ging naar Diamont Lalaloepsie van Van Hoof-Boonen uit Mortsel.

Algemeen kampioene

Als slot volgt de grote clash tussen de vier kampioenes rood- en zwartbont voor het algemeen kampioenschap.

De jury poseert samen met de vier kampioenes (Jong en Volwassen bij roodbont en zwartbont).
De jury poseert samen met de vier kampioenes (Jong en Volwassen bij roodbont en zwartbont). - CRV

Beide juryleden werkten hiervoor samen en maakten hun keuze. Lilac Hilltop Holsteins, de kampioene Jong, kreeg de verdiende tik en won het kampioenschap.

Het prijskampwerk zit er dan op voor de jury. De 108 aanwezige dieren kenden hun mooiste. De talrijke mensen in het publiek genoten. Gelukstranen bij de winnaars, foto’s werden genomen, de sociale media draaiden op volle toeren. De uitstekende uitleg van de jury maakte dat alle inzenders met een goed gevoel huiswaarts keerden.

Masterclass door CRV

Als uitsmijter bood CRV nog iets nieuws aan. Een demo-masterclass ‘functioneel mooi, gezond en productief’. Hiervoor geeft de jury in de ring voor publiek en jongeren aan de hand van enkele dieren hun visie op de ideale framebouw, uierbouw en het beste beenwerk. We willen allemaal koeien die lang meekunnen. Dit start met een goede functionele bouw. Er worden tips gegeven, ondersteund door uitleg in een folder. Het CRV-Stamboek kan u hiervoor met raad en daad bijstaan.

Prijskamp met goed niveau

Proficiat aan de inzenders, aan de jury, aan de jongeren, aan het publiek, aan de organisatie. Deze CRV-melkveeprijskamp was een prima editie met een bijzonder goed niveau!

Daniël Vermeire (CRV)

Startpagina Melkvee Leestijd : 3 min 2 photos Chapitre Moeder en dochter tot kampioenes gekroond op kampioenschap roodbontMoeder en dochter tot kampioenes gekroond op kampioenschap roodbont 1 photo

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken