Startpagina Veeteelt

Greenpeace hekelt grootschalige veehouderij

Milieuorganisatie Greenpeace breekt vandaag opnieuw een lans voor een kleinschaligere landbouw. Uit een eigen studie blijkt de heel forse opmars van de ‘megastallen’. De veeteeltbedrijven met een omzet van minstens  €500.000 per jaar waren in 2016 al goed voor 70 % van het Belgische varkensvlees en 72 % van het pluimvee.

Leestijd : 2 min

"Deze ondernemingen worden volop gesubsidieerd door de Europese Unie, met rampzalige gevolgen voor de kleine boeren, en voor klimaat en milieu", dixit Greenpeace.

Groei van aantal megastallen

De milieuorganisatie liet het onderzoek uitvoeren door Nils Mulvad, een onderzoeksjournalist gespecialiseerd in datajournalistiek en medeoprichter van Farmsubsidy.org, een project dat de toegang tot informatie over de CAP wil vergemakkelijken. Het rapport beschrijft hoe de Europese landbouwsubsidies worden gebruikt. De subsidiëring leidt tot steeds grotere concentratie van vlees- en zuivelproductie in steeds minder en grotere bedrijven, zo blijkt. Ook in België was er een ‘enorme groei’: nu zijn er 4.120 megastallen op een totaal van 28.730 boerderijen in België. Bij varkensvlees en pluimvee zijn die grote landbouwbedrijven dus goed 70 % aandeel. Voor varkensvlees was dat 29 % in 2004. Dat jaar werd ook 27 % van het pluimvee in die bedrijven gekweekt.

Voor zuivel is de stijging niet zo groot: van 3 % in 2004 naar 25 %. Een van de redenen zijn de melkquota die tot 2015 golden, aldus Greenpeace.

Kleine boeren zijn slachtoffer

De milieuorganisatie vraagt meer steun voor kleinschalige, ecologische landbouw. "Deze situatie is niet langer houdbaar. De kleine boeren zijn het slachtoffer van de manier waarop de Europese subsidies nu worden verdeeld. Dat is ontoelaatbaar", zegt expert duurzame landbouw Sebastien Snoeck. Het gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid moet voor hem boeren steunen die de natuur actief herstellen en beschermen. Hij wijst op de ‘enorme impact’ van megaboederijen.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken