Startpagina Actueel

Europees landbouwbeleid - Natuur- en milieuverenigingen roepen burgers op stem te laten horen

Nu de Europese Commissie een consultatieronde start bij haar burgers over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, de grootste uitgavenpost van de Unie, roepen natuur- en milieu verenigingen burgers op om hun stem te laten horen.

Leestijd : 2 min

“De debatten over het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) van Europa vinden doorgaans achter gesloten deuren plaats, onderhevig aan de druk van lobbyisten van de agro-industrie”, zeggen Natuurpunt, WWF en Bond Beter Leefmilieu. “Maar tot 2 mei krijgen burgers de unieke kans om hun stem te laten horen over de geplande hervorming van het landbouwbeleid. Zo’n gelegenheid doet zich mogelijk niet meer voor. Nochtans gaat het over thema’s die elke burger aanbelangen: voeding, gezondheid, biodiversiteit en de levenskwaliteit van ons platteland.”

Vandaag gaat bijna 40 procent van het Europees budget naar het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. In ruil wordt boeren gevraagd kwaliteitsvoedsel te produceren, zonder leefmilieu, biodiversiteit of volksgezondheid te ondermijnen. “Er verschijnen echter hoe langer hoe meer rapporten die aantonen dat het Europees landbouwbeleid daar niet in slaagt”, zeggen de Belgische natuur- en milieuverenigingen. “80 procent van de middelen gaan naar 20 procent van de boeren. In Vlaanderen stoppen er jaarlijks zo’n duizend.

De kleine verdwijnen, de grote komen terecht in een agro-industriële race to the bottom. Voedsel krijgt niet meer de prijs die het verdient, boeren en het leefmilieu betalen de rekening.”

Natuurpunt, Natagora, WWF-België, Inter Environnement Wallonie en Bond Beter Leefmilieu hebben op www.natuurpunt.be/livingland en www.wwf.be/nl/livingland een webtool voorzien waarop iedereen kan instemmen met een reeks kritische bedenkingen. Ook elders in Europa zoekt de milieubeweging met de campagne ‘Living land’ steun voor een duurzamere landbouw.

Eerder riepen ook landbouwersverenigingen boeren al op om hun stem te laten horen over het nieuwe GLB. Het is duidelijk dat als boeren hiervoor passen, anderen dit niet zullen doen. Je kan de enquête hier invullen.

Belga

Lees ook in Actueel

Beloftevolle proefresultaten inzake duurzame productie bij het Belgisch witblauw ras

Vleesvee Hoe rundvlees produceren met meer respect voor het milieu, rekening houdend met de uitdagingen van klimaatverandering? Deze vraag staat centraal in het Blanc Bleu Vert-project. Dit onderzoek werd opgestart in 2022 en heeft al een aantal veelbelovende wetenschappelijke resultaten opgeleverd dankzij tests die uitgevoerd werden op verschillende locaties, waaronder het rundveeselectiecentrum in Ath. Tijdens de opendeurdag op 11 maart kregen we uitleg over diervoeding, genetica en methaanreductie.
Meer artikelen bekijken