Startpagina Schapen

Drie alpaca’s doodgebeten in Limburg

In Peer zijn dinsdagnacht drie alpaca’s gedood. Eén dier werd ter plaatse verorberd. De twee andere alpaca’s werden dodelijk gebeten in de hals. Volgens Jan Loos van vzw Landschap moeten schapenhouders hun verantwoordelijkheid nemen en hun dieren beschermen, want in Limburg waren het de voorbije maanden vooral wolven die schapen pakten, maar in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen deden loslopende honden net hetzelfde.

Leestijd : 1 min

“De dieren waren niet beschermd met prikkeldraad”, klaagt Jan Loos . Volgens vzw Landschap volstaat een 5-draads elektrisch raster met de bovenste draad op 1,20 m van de grond en de onderste maximaal 20 cm van de grond, plus een spanningsbron van minimaal 4.500 volt, om 98% van alle wolvenaanvallen te voorkomen.

De kostprijs ligt volgens de vzw rond 1 euro per lopende meter, alles inbegrepen. “Wolven zijn opportunisten die altijd gaan voor maximale prooi met minimale inspanning. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat het pakken van een schaap of alpaca wél moeilijk is en een onprettige ervaring wordt die geassocieerd wordt met een elektrische schok. Dan zullen de wolven snel terugplooien op wild in de bossen van Limburg, want dat is er in overvloed”, luidt het.

BELGA

Lees ook in Schapen

Hoe bereid je de aflamperiode goed voor ?

Schapen Op sommige bedrijven zijn de eerste lammeren al geboren, maar voor de meeste bedrijven vinden de geboorten plaats tussen half februari en april. De geboorteperiode is de meest delicate, maar ook de belangrijkste periode voor een schapenbedrijf. Het aantal lammeren is bepalend voor de rendabiliteit, maar het moeten wel levende en finaal verkoopbare lammeren zijn.
Meer artikelen bekijken