Startpagina Melkvee

De top van de Europese melkveestapel komt naar ons toe!

Na 20 jaar afwezigheid in ons land, komt de Europese Holstein Confrontratie terug naar België. Op 12 en 13 april zal Libramont Exhibition & Congress het toneel zijn van een evenement waarop zowel de fokkers van ons land als deze van elders in Europa zo lang hebben gewacht. Een vooruitblik.

Leestijd : 3 min

De Europese Holstein Confrontatie wordt om de drie jaar georganiseerd door de Europese Holstein Confederatie (EHRC). Op het programma staan prijskampen voor Holstein en Red Holstein. Het gaat om de meest prestigieuze prijskampen voor melkvee in Europa. De voorbereidingen zitten in de laatste rechte lijn, want nog zo’n twee weken scheiden ons van dit Europese topevenement.

Meer deelnemers dan in Colmar

In totaal hebben 19 landen hun deelname bevestigd. Er worden in totaal 173 melkkoeien (133 Holstein en 40 Red Holstein) verwacht. Daarnaast zijn er ook 37 jonge veefokkers die deelnemen.

Het aantal deelnemende koeien ligt daarmee hoger dan op de jongste editie in het Franse Colmar in 2016. Dat komt onder meer doordat Portugal en Ierland opnieuw deelnemen, nadat ze verschillende jaren afwezig bleven. Gastland België zal deze maal deelnemen met 16 melkkoeien. Letland zal dit jaar enkel deelnemen aan de competitie voor jonge veefokkers.

De namen van de deelnemers van elk land blijven voorlopig nog onbekend. Ze zullen binnenkort bekendgemaakt worden na afloop van de nationale prijskampen. Maar zeker is dat elke federatie in de startblokken staat en haar beste beentje zal willen voorzetten.

In minder dan een maand treden de beste Europese melkkoeien in het licht van de schijnwerpers in het kader van de Europese Holstein Confrontatie.
In minder dan een maand treden de beste Europese melkkoeien in het licht van de schijnwerpers in het kader van de Europese Holstein Confrontatie. - Han Hopman

De Europese Holstein Confederatie koos zorgvuldig de juryleden uit: Markus Gerber uit Zwitserland zal de Red Holsteins jureren, terwijl Mark Nutsford uit Groot-Brittannië de Holsteins zal keuren. Cord Hormann uit Duitsland en Michaël Halliwell uit het Verenigd Koninkrijk vormen de jury in de categorieën jongeren.

Vier bedrijfsbezoeken

Voorafgaand aan het evenement zullen op donderdag 11 april vier Waalse topbedrijven hun deuren openstellen voor de Belgische en internationale bezoekers. Het gaat om volgende bedrijven:

- Bois Seigneur Holstein van de familie Pussemier uit Ophain Bois Seigneur;

- Hautmont Hill Holstein van de familie Neuville in Lierneux;

- L’Herbagère-Moureaux van de familie Moreaux uit Flavion;

- Horimetz Holstein van de familie Feys uit Chièvres.

Drie ervan werden reeds in Landbouwleven voorgesteld.

Op deze bedrijven zal telkens een stille veiling (Belgian Home Sale) georganiseerd worden door Roccafarm Holstein. De vier Belgische topfokkers zullen samen een veertigtal fokdieren van topkwaliteit voorstellen tegen betaalbare prijzen.

Twee intense dagen

De dieren die aan de prijskampen deelnemen zullen op 12 en 13 april gehuisvest worden in het LEC (Libramont Exhibition & Congress). Daar zullen ook de stands van de verschillende nationale federaties aanwezig zijn. Daarnaast zullen ook de exposanten uit de sector, omringd door de dieren, een onderkomen vinden in de verschillende tentoonstellingshallen.

Elk land zal zijn dieren op de best mogelijke manier willen voorstellen. De dieren die voorgesteld worden door de European Master Sale zullen eveneens gedurende de volledige duur van het evenement tentoongesteld worden.

Op vrijdag 12 april zal in de voormiddag (10 tot 12 uur) een wedstrijd clippen van dieren doorgaan. Om 14 uur is er dan de officiële openingsplechtigheid van het evenement.

Een uur later starten dan de prijskampen voor het Red Holstein ras en dat tot 18 uur.

Om 19.30 uur gaat dan de European Master Sale van start. Daarop zal de top van de Europese Holstein genetica geveild worden.

Zaterdag 13 april beginnen de activiteiten reeds heel vroeg met de Showmanship wedstrijd waarop jongeren hun dieren voorstellen.

Van 12 tot 18 uur zullen dan de prijskampen voor het Holstein ras alle aandacht opeisen.

Dat wordt om 20 uur dan gevolgd door de fokkersavond die bewust gemoedelijk wordt gehouden en waaraan fokkers van heel Europa met elkaar hun passie voor de fokkerij kunnen delen.

Lees ook in Melkvee

Nat voorjaar heeft impact op melkproductie

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 mei met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Net zoals hier, spelen in heel wat andere regio’s de slechte weersomstandigheden parten bij de melkproductie. In de VS heeft men dan weer te maken met onrustwekkende vogelgriep in de veestapel.
Meer artikelen bekijken