Startpagina Melkvee

Afrikaans Manneken Pis plast melk voor eerlijke melkprijs

Manneken Pis wordt op zaterdag 1 juni gekleed als West-Afrikaanse veehouder en plast dan de hele dag échte melk. Met deze actie op Wereldmelkdag wil de Belgische ngo Dierenartsen Zonder Grenzen aandacht vragen voor de West-Afrikaanse melkboeren.

Leestijd : 2 min

Melk is voor de ngo een belangrijke bron van voedsel en inkomsten, benadrukt Dierenartsen Zonder Grenzen. “Maar door oneerlijke concurrentie uit Europa, die haar melkoverschotten dumpt in de vorm van afgeroomd melkpoeder verrijkt met palmolie, brengt de melk van de lokale boeren zo goed als niets meer op”, zegt Josti Gadeyne, persverantwoordelijke van de ngo.

Volgens Dierenartsen Zonder Grenzen leeft 60 procent van de bevolking in West-Afrika van de veeteelt en de landbouw. Dieren zoals koeien en geiten zorgen er voor melk, mest en een inkomen. “Melk is een van de weinige eiwitbronnen voor kansarme families op het Afrikaanse platteland. Een gebrek aan melk leidt tot ondervoeding. Melk speelt dus een essentiële rol in de strijd tegen honger en armoede. In droge en woestijnachtige gebieden is veeteelt vaak de enige manier om te overleven”, benadrukt Gadeyne.

Net als vorig jaar zorgt de Belgische coöperatie Fairebel voor de melk.
Net als vorig jaar zorgt de Belgische coöperatie Fairebel voor de melk. - Dierenartsen Zonder Grenzen

Terwijl een Belgische koe gemiddeld 25 tot 35 liter melk per dag produceert, geeft een Afrikaanse koe in het beste geval 2 tot 3 liter. In het droogseizoen produceren ze zelfs minder dan 1 liter door een tekort aan water, gras en dierengezondheidszorg. “Het beetje melk dat de West-Afrikaanse boeren kunnen verkopen, brengt zo goed als niks meer op. Europese melkoverschotten overspoelen en ontwrichten de lokale markt. Het is niet eens echte melk, maar afgeroomde poedermelk, verrijkt met allesbehalve duurzame palmolie. Deze ’melk’ is drie keer goedkoper dan die van de lokale boeren. Als de Europese Unie haar melkoverschotten blijft dumpen in West-Afrika, duwt ze de lokale veehouders verder in de armoede”, aldus Gadeyne.

Net als vorig jaar zorgt de Belgische coöperatie Fairebel voor de melk.

Naar Belga

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken