Startpagina Melkvee

Verzorg uw zieke dieren in de ziekenboeg

Zieke dieren kunnen behoorlijke aantallen ziektekiemen uitscheiden en zo de omgeving en andere dieren besmetten. Om de gezonde dieren te beschermen en de verspreiding van infecties zoveel mogelijk te beperken, zet u de zieke dieren apart in een ziekenboeg. Zorg dat de zieke dieren geen rechtstreeks contact hebben met de groep en gebruik de ziekenboeg ook enkel voor het afzonderen van zieke dieren. Reinig en ontsmet de ziekenboeg na elk gebruik om ook daar de besmettingsdruk te beperken.

Leestijd : 2 min

Getuigenis van een veehouder

Vorig jaar had ik enkele melkkoeien met lichte diarree en wat productiedaling. Aangezien de problemen snel vanzelf overgingen, heb ik er verder geen aandacht aan besteed. Toen er plots twee koeien hevige diarree kregen en ook koorts, heb ik de dierenarts erbij geroepen. Hij is een behandeling gestart en heeft ook staaltjes genomen. Ondertussen waren er nog twee koeien met diarree. Uit mestonderzoek bleek dat het om Salmonella ging. Om de spreiding verder te beperken, hebben we de koeien met diarree apart gezet voor verdere behandeling, tot ze hersteld waren. We hebben nadien geen nieuwe gevallen meer gehad.

Reactie van de dierenarts

Koeien en kalveren met diarree worden inderdaad best zo snel mogelijk afgezonderd. Ziekteverwekkers die diarree veroorzaken, worden uitgescheiden in de mest en kunnen zo de infectie verspreiden. Niet alleen dieren met diarree, maar ook alle andere zieke dieren, worden beter verwijderd van de groep. Zo kan u de dieren behandelen en spreiding van de ziektekiemen voorkomen. Vaak zien we dat de afkalfbox gebruikt wordt als ziekenboeg. Dat is geen goed idee. Met afzonderen bedoelen we een aparte box die enkel gebruikt wordt voor zieke dieren.

Het is echter niet mogelijk om alle infecties te behandelen; in sommige gevallen is het dan ook beter de dieren definitief te verwijderen.

Doe mee

Met zijn Bioveiligheid Award wil DGZ melkvee-, vleesvee- en vleeskalverhouders aanmoedigen wanneer ze inspanningen (groot of klein) leveren op het vlak van bioveiligheid. Ze worden ook beloond, want er valt een prijs tot 3.750 euro te winnen. Besteed jij aandacht aan bioveiligheid op jouw bedrijf en wil je kan maken op een geldprijs? Schrijf je dan vóór 15 mei in voor de DGZ Bioveiligheid Award. Alle informatie en het inschrijvingsformulier vind je op www.mijnmaniervanwerken.be.

Meer weten?

Met alle vragen over bioveiligheid kan je terecht bij de helpdesk van DGZ (078 05 05 23 of helpdesk@dgz.be).

Lees ook in Melkvee

SMP-prijzen blijven op laag niveau

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 3 april met ons de financiële situatie in de wereld en de internationale zuivelmarkten. De geschatte voorraad mageremelkpoeder ligt vooral door de lagere productie lager dan vorig jaar eind januari.
Meer artikelen bekijken