Startpagina Buitenland

"Nederlandse aardappelhandel vatbaar voor witwassen"

Nederlandse Aardappel- en uienhandelaren zijn volgens het Openbaar Ministerie vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken. Ondergrondse bankiers en geldkoeriers leveren tientallen miljoenen euro's af bij Nederlandse handelaren, die boodschappentassen vol contant geld aannemen. In de periode 2014 tot begin dit jaar is bijna 150 miljoen euro aan contant geld door Nederlandse aardappel- en uienhandelaren aangenomen, meldt het OM.

Deze en vorige week zijn doorzoekingen gedaan bij zogenoemde agri-handelaren in Zeeland en Noord-Holland. Volgens het OM komt uit onderzoek een beeld naar voren van export van aardappelen en uien naar West-Afrika, waarbij met contant geld wordt afgerekend. Dat geld wordt vermoedelijk afgeleverd door tussenkomst van ondergrondse bankiers.

De onderzochte handelaren stellen dat zij contante bedragen accepteren omdat er geen goed werkend banksysteem zou zijn met bijvoorbeeld Mauritanië. Maar de handelaren overtreden waarschijnlijk anti-witwaswetgeving,...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Buitenland

“Als Oekraïne verliest, dan loert er een wereldoorlog om de hoek”

Actueel Landbouwjournalist Iurii Mykhailov en landbouwer Tom Van Goey zijn het erover eens: ze hadden nooit gedacht dat de oorlog in Oekraïne zo lang zou duren. Twee jaar nadat Poetin zijn troepen de opdracht gaf om het land langs verschillende kanten aan te vallen, lijkt vrede echter nog niet in zicht. “Het Westen moet Oekraïne steunen, want Poetin heeft ook Europese landen op zijn verlanglijstje staan.”
Meer artikelen bekijken