Startpagina Melkvee

Europees gemiddelde voorschotmelkprijs omhoog, Milcobel blijft achter

De grote zuivelondernemingen in de EU betaalden in juni gemiddeld een voorschotmelkprijs uit van 33,29 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 9 cent per 100 kg meer dan de voorgaande maand. Milcobel wijzigde de prijs opnieuw niet en blijft met een prijs van 31,72 euro dus nog achter bij het Europese gemiddelde. Dat blijkt uit de LTO Melkprijsvergelijking.

Leestijd : 3 min

De gemiddelde melkprijs ligt in juni 66 cent ofwel 2% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Hoewel de melkprijzen nog steeds hoger zijn dan in dezelfde maand vorig jaar neemt het verschil de afgelopen maanden wel af. Daarnaast zijn de melkprijzen dit jaar veel stabieler dan in de eerste helft van 2018.

De rapporteurs melden dat de melkprijzen meestal – en dus ook in 2018 – in het voorjaar dalen. Ze liggen op het laagste niveau als de melkproductie in mei seizoensmatig piekt. Daarna daalt de melkproductie en stijgen de prijzen weer. Dit jaar vertoont de ontwikkeling van de melkprijzen een veel vlakker beeld. De melkmarktanalisten verwachten dat dit de komende maanden nog wel zo zal blijven.

Enerzijds gezien de aangekondigde melkprijzen voor de komende maanden en anderzijds vanwege de ontwikkelingen op de zuivelmarkt. Sinds eind mei zijn de prijsnoteringen van met name boter en mager melkpoeder gedaald. Hierdoor lijkt het niet waarschijnlijk dat de melkprijzen de komende maanden gaan stijgen. In ieder geval niet in dezelfde mate als in juni en juli 2018.

Dat er weinig beweging zit in de melkprijzen, blijkt wel uit het feit dat in juni 13 van de 16 zuivelondernemingen hun melkprijzen niet hebben gewijzigd. Alleen drie Franse zuivelondernemingen hebben de melkprijs iets verhoogd. De berekende melkprijs van Saputo Dairy UK (voorheen Dairy Crest) is wel iets gedaald, maar dat komt volledig doordat de waarde van het Britse pond ten opzichte van de euro is gedaald.

Het Deense Arla en Nederlandse FrieslandCampina hebben voor juli prijsverlagingen aangekondigd van respectievelijk 10 cent en 70 cent per 100 kg, terwijl de melkprijzen voor augustus niet wijzigen. De melkprijs van het Duits-Nederlandse DMK blijft gelijk in juli. Het Franse Savencia heeft voor juli een prijsverhoging aangekondigd van een euro met gelijkblijvende prijzen in augustus en september. De landgenoten van Lactalis verhogen de melkprijs in juli met 20 cent.

Hoewel de melkprijzen van Saputo Dairy UK niet wijzigen tot en met augustus, zal als gevolg van het vervallen van de seizoensheffing de berekende melkprijs in juli stijgen. als belangrijkste producten verse consumptiemelkproducten en kaas. In 2015 werd de consumptiemelkdivisie verkocht aan het Duitse Müller.

Aanvoer

De Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) voegt aan het prijsbericht een marktanalyse toe. De melkaanvoer nam in de EU in mei bescheiden heel licht toe. In de maanden maart en april steeg het volume nog met 1,6%. De melkaanvoer in Ierland nam in mei aanzienlijk (11%) toe. Voor de derde maand op rij werden dubbele groeicijfers gerealiseerd. Ook in het Verenigd Koninkrijk zette de stijging door.

In Polen nam de melkaanvoer nog maar nauwelijks toe, na de sterke groei in de maanden daarvoor. De melkaanvoer in Nederland, Duitsland en Frankrijk noteerde in mei een daling. De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke, zuivel exporterende landen daalde in mei, analoog aan de maanden maart en april. Vooral in Australië en Uruguay nam het volume sterk af.

De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer bleef in mei nagenoeg stabiel. De VS zagen de productie licht (-0,4%) afnemen. Door de stagnatie in de eerste vijf maanden van 2019 bleef het geaggregeerde groeicijfer van de belangrijke zuivelexporteurs in deze periode negatief: -0,4.

Prijzen

De botermarkt is na de (tijdelijke) stabilisering van het prijsniveau in april sinds medio mei zwakker geworden. Weinig vraag en een ruim aanbod, o.a. veroorzaakt door hoge voorraden, lagen aan de prijsdaling ten grondslag. Ondanks dat de prijzen van Europese boter nog steeds onder die van de wereldmarkt liggen, is er weinig groei in de exportvraag.

De notering van magere melkpoeder is, na de lichte terugval in juni, sinds begin juli weer wat opgeveerd. Er is momenteel bij magere melkpoeder voldoende koopinteresse en weinig druk bij verkopende partijen. De markt voor volle melkpoeder is nog altijd beperkt, qldus de NZO, maar wel stabiel.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken