Startpagina Vleesvee

Kampioenen van de witblauwprijskamp

De 31ste speciale witblauwprijskamp in het kader van de Beurs van Libramont ging dit jaar door op zaterdag 27 juli 2019. Hij werd georganiseerd samen met de eerste nationale prijskamp voor het witblauw ras gemengd type. Er waren 254 dieren ingeschreven, van het vleestype en het gemengd type samen.

Leestijd : 12 min

Om deze topdieren dieren te beoordelen werden vier effectieve juryleden aangesteld, nl. Manu Laruelle, Bernard Scohiez, Bart Willems en Roland Baudoin. Ze werden aangevuld met twee plaatsvervangers: Alexandre De Coene en Claude Jaymaert. Bij het gemengd type werden de dieren beoordeeld door Etienne Dupuis, Michel Marion en Jean-Pierre Vandendriessche.

Vaarzen

Er waren in totaal acht reeksen vaarzen. In de eerste reeks behaalde Roggen-Schotsmans de eerste prijs met Napoli van Terbeck (Aragon x Idéfix). Het is een vaars met een zeer mooie en ronde achterhand, zuiver en gelijnd en dat alles gedragen door een fijn beendergestel. Interne du Fond de Bois (Jet-Set x Origan) van Jean-Pierre Monfort, werd als tweede geplaatst. Het is een vaars met een dikke achterhand. Derde geplaatste werd Hortensia de Wayaux (Lego x Panache) van Serge en Bryan Lempereur, het machtigste dier van de reeks, met een ronde en brede achterhand.

In de tweede reeks wisten Hubert Duchêne en Didier Pierard zich als eerste te plaatsen met Lanoline de Bierwa (Golden Bull x Empereur), een elegante, fijne en machtige vaars. Ze gingen François Petillon met Pamplemousse des Deux Bouleaux (Grommit x Fexhois) vooraf. Dit is een vaars met veel gestalte en breedte. Jean-Marie en Jean-Philippe George vervolledigden het podium van deze reeks met Mexicaine ET du Pouhon (Hazard x Tilouis), een vaars met een fijne en zuivere achterhand, gedragen door een fijn beendergestel.

De derde reeks was deze van de dagkampioene, toebehorend aan Willy en Manon Dantine, nl. Goutelette des Pres Benis (Courtois x Hazard). Het is een dier met een zeer goed ondersteunde rug, een brede en zeer dikke achterhand en een bekken met rijkgevulde billen. De tweede prijs in deze reeks ging naar dezelfde fokkers met een jonge vaars met meer type en met een mooie staartinplanting, Glamour de Pres Benis (Hazard x Impérial). Jean-Pierre en Quentin Monfort sloten deze kopreeks af met een fijne en zuivere vaars, Idole du Fond de Bois (Fly x Argan).

Intacte ET du Pouhon (Grommit x Shériff), kampioene oudere vaarzen en eerste kalfskoeien. Eig.: Jean-Marie en Jean-Philippe George en Jean-François Warnant, Clavier.
Intacte ET du Pouhon (Grommit x Shériff), kampioene oudere vaarzen en eerste kalfskoeien. Eig.: Jean-Marie en Jean-Philippe George en Jean-François Warnant, Clavier.

Kevin en Arthur Christiaens en Justin Baudoin haalden de vierde reeks binnen met Ravage d’Ozo (Elite x Or) een zeer complete vaars met zowel een goed voorziene voorhand als met een ronde, pure en gelijnde achterhand, onderstreept door een mooie en goede staartaanhechting, en dat alles gedragen door een fijn beendergestel. Ze was ook de grootste concurrente voor het kampioenschap van de vaarzen. In haar reeks ging ze Indienne de la Chevalerie (Courtois x Joker) vooraf. Dit is een vaars met een dikke achterhand en een fijn beendergestel. Philippe Collignon behaalde het brons in deze reeks met Bella de Roupage (Econome x Despote), een dier met een ronde, brede en dikke achterhand.

De volgende reeks zag opnieuw Hubert Duchêne en Didier Pierard aan de kop, ditmaal met Kordelia de Bierwa (Attribut x Héroique), een machtig dier met een grote gestalte. De Ferme de Bierrewart-Lumen LV plaatste zich in deze reeks als tweede met Favorite de Bierrewart (Cajoleur x Ibis), een vaars met een ronde en zuivere achterhand. De derde in deze reeks, Amazone de Tohogne (Econome x Argan), van Guy Gaillard, presenteerde veel type in haar achterhand.

Baudoin Xavier en zoon behaalden de eerste prijs in de zesde reeks vaarzen met een zeer volledige vaars met veel ontwikkeling, Elite de Beauraing (Pivert x Noceur). Men moest beroep doen op de scheidsrechterjury om de knoop door te hakken. Tweede in deze reeks werd Liégeoise du Tilleul (Econome x Langoureux) van Bernard Wautelet, een vaars met veel gestalte, maar met een minder perfect beendergestel. L’Elevage de la Rouge Cense bvba vervolledigde het podium in deze reeks met Impériale de Fontena (Idéfix x Warrior), een dier met een brede, ronde en zuivere achterhand en met veel type.

Elite de Beauraing (Pivert x Noceur), eerste prijs vaarzen tussen 12 en 32 maanden. Eig.: Baudoin Xavier en zoon, Beauraing.
Elite de Beauraing (Pivert x Noceur), eerste prijs vaarzen tussen 12 en 32 maanden. Eig.: Baudoin Xavier en zoon, Beauraing.

Diezelfde fokkerij behaalde de eerste plaats in de volgende reeks met een vaars die veel lijn en klasse uitstraalt. Roger en Jan Orinx plaatsten zich tweede in deze reeks met Mabelle van het Kruisborre (Hazard x Langoureux), een zeer fijne vaars. Paul Verpoorten eindigde als derde met Le Secret Michaella (Impérial x Emigré), een zeer machtige vaars, maar met minder type.

Jean-Pierre en Quentin Monfort behaalden de eerste plaats in de laatste reeks vaarzen met Gloria du fond de Bois (Attribut x Lasso), een fijne en zuivere vaars. Guy Vanderbecq plaatste zich als tweede met Magnifience de la Ferme des Croix (Davidson x Hugh), een vaars met veel klasse en ontwikkeling. De Machoney bvba sloot dit podium met Mira de Mahoney (Hazard x Attribut), een vaars met veel type.

Eerste kalfskoeien

Roggen-Schotsmans LV behaalde de eerste plaats in de eerste reeks eerste kalfskoeien met Lousiana van Terbeck (Hazard x Impérial), een koe met één van de breedste achterhanden in de prijskamp, met veel dikte en dat alles gedragen door een fijn beendergestel. Ze werd gevolgd door Kardashian de Bierwa (Golden Bull x Or), van Hubert Duchêne en Didier Pierard, een eerste kalfskoe met een fijn beendergestel, een zuivere achterhand, zeer gestyleerd en met een mooie staartaanhechting. De derde plaats op dit podium was voor Jean-Pierre en Quentin Monfort met Guyane du Fond de Bois (Hazard x Occupant), een koe met veel type en zuiverheid.

De volgende reeks werd weggekaapt door Jean-Marie en Jean-Philippe George en mede-eigenaar François Warnant met Intacte ET du Pouhon (Grommit x Shériff), een dier dat in topconditie was die dag. Ze toonde veel opening in het bekken, een mooie staartaanhechting en zuiverheid in de achterhand. Dat alles werd gedragen door een fijn beendergestel en goede gangen. De tweede, Notoriété du Sart (Toscan x Impérial) van Elevage de la Rouge Cense bvba, is een goed getypeerd en zuiver dier. Jean-François Mathieux vervolledigde dit podium met Liesse de Berligant (Attribut x Shériff), een fijn dier met veel type.

Goutelette des Pres Benis (Courtois x Hazard), kampioene jonge vaarzen. Eig.: Willy & Manon Dantinne, Braives.
Goutelette des Pres Benis (Courtois x Hazard), kampioene jonge vaarzen. Eig.: Willy & Manon Dantinne, Braives.

In de derde reeks plaatsten Romedenne-Cassart en Charles-Albert Romedenne zich als eerste met Anonyme de Thiboumont (Attribut x Héroique), een zeer goed getekende koe met een ronde en zuivere achterhand en die een mooie schouder in de voorhand toonde. Christiane Nicks en Christophe Materne behaalden de tweede plaats met Vipère de Remichampagne, een koe met een zeer fijn beendergestel, een zeer breed bekken en een zuivere achterhand. L’Elevage des Amandiers beëindigde dit podium met Héroine des Amandiers, een koe met veel type, met een mooie staartaanhechting en een zeer volledig uiterlijk.

Vipère de Remichampagne (Jubilaire x Impérial), met Champagne de Remichampagne (Vidal), kampioene koeien met afstammelingen, Eig.: Christiane Nicks en Christophe Materne, Vaux-sur-Sûre.
Vipère de Remichampagne (Jubilaire x Impérial), met Champagne de Remichampagne (Vidal), kampioene koeien met afstammelingen, Eig.: Christiane Nicks en Christophe Materne, Vaux-sur-Sûre.

De volgende reeks werd toegekend aan Stéphane Jossaert met Tisane de la Cleuzeur (Grommit x Noceur), een dier met een ronde en zeer zuivere achterhand. Ze gingen Olivier Marot met Latente de Lissoir (Ultimo x Adajio), een zeer fijn dier, vooraf. Derde in deze reeks werd Bagheera de Centfontaine (Bonheur x Satyre) van Benoît Mahoux. Dit is een dier met veel type zowel in de voorhand als in de achterhand, waardoor dit een volledig uiterlijk oplevert.

Koeien

De eerste reeks koeien werd weggekaapt door Roggen-Schotsmans LV met Karaat van Terbeck (Fiacre x Impérial). Die koe, met een grote gestalte, een breed bekken en een brede achterhand, veel zuiverheid en dat alles gedragen door een uitstekende beendergestel, wist later op de dag trouwens ook het goud te behalen in de kampioenschappen. In haar reeks ging ze Inaugurée de Berligant (Lennie x Germinal) van Marc Baudoin en Jean-François Mathieux vooraf. Inaugurée is een koe met een fijn beendergestel, een ronde achterhand en rijkgevulde billen. Romedenne-Cassart en Charles-Albert Romedenne vervolledigen dit podium met Vodka de Thiboumont (Impérial x Magistrat), een koe die een mooi type uitstraalt en met een zeer dikke achterhand.

Karaat van Terbeck (Fiacre x Impérial), kampioenkoe. Eig.: Roggen-Schotsmans en Paul Vranckx, Kersbeek-Miskom.
Karaat van Terbeck (Fiacre x Impérial), kampioenkoe. Eig.: Roggen-Schotsmans en Paul Vranckx, Kersbeek-Miskom.

De tweede reeks bracht Bernadette Renard, Valentin en Gilles Ramelot aan de kop met Finalité de Fontena (Shériff x Héritage) een complete koe met een mooie voorhand en een zeer brede, zuivere en ronde achterhand met een mooie staartinplanting. Jacques, Raphaël en Emmanuel Wylock plaatsten zich in deze reeks op de tweede plaats met Réactive dy Ry Neuf Moulin (Impérial x Benhur), een fijn dier met veel klasse. Léon en Manu Lamontagne vervolledigden dit podium met Alto de St Fontaine (Attribut x Juventus), een dier met een zuivere en goed gelijnde achterhand, met een mooie staartaanhechting.

In de volgende reeks betwistten drie concurrentes de eerste plaats. Marie-Hélène Daxhelet-Rabeux behaalde uiteindelijk de beker met de goed gekende Caboche de Biert (Attribut x Samourai), een dier met een zeer open voorhand en met een brede en ronde achterhand. Guy Perin en Lieven Goddeeris plaatsten zich tweede in deze reeks met Iris van Daisel (Ichor x Demon) een koe die veel fijnheid en klasse uitstraalt. Stéphane Jossaert sloot dit podium af met Péninsule de la Cleuzeur (Tilouis x Bambou), een koe met veel type in de achterhand.

Daniel, Damien en Charles Van Bellegem kaapten de eerste prijs weg in de volgende reeks en dit met Beauté van den Hondelee (Grommit x Panache), een machtig dier met veel breedte. Michael Gallet eindigde tweede met Star de Sberchamps (Adajio x Benhur), een koe met veel gestalte en een zuivere achterhand. François-Xavier en Arthur Gourmet waren derde in deze reeks met Raisonnée de Fooz (Tilouis x Manitou), een koe die veel type en zuiverheid uitstraalt in haar achterhand, met een mooie en goede staartaanhechting.

Beauté van den Hondelee (Grommit x Panache), eerste prijs koeien van 44 maanden en meer. Eig.: Daniel, Damien en Charles Van Bellegem, Spy.
Beauté van den Hondelee (Grommit x Panache), eerste prijs koeien van 44 maanden en meer. Eig.: Daniel, Damien en Charles Van Bellegem, Spy.

De laatste reeks van de koeien werd gewonnen door Dominique Henneaux met Pie du Petit Juju (Sauveur x Notez-le), een compleet dier dat veel zuiverheid, rondheid en klasse uitstraalt in haar achterhand en met veel openheid in de voorhand. Ze ging Super Star de Centfontaine (Panache x Emigré) van Benoît Mahoux vooraf. Dit is een koe van 9 jaar die nog niets heeft verloren van haar vleeseigenschappen in de achterhand en van haar zeer rijkgevulde billen. François-Xavier, Arthur Gourmet en Eugène Detal sloten dit podium af met 2347 de Focant (Impérial x Eterne), een koe met zeer veel type, maar minder machtig dan haar concurrentes.

Stieren

Bekijken we vervolgens de reeksen van de stieren, waar een aantal problemen met de gangen werden vastgesteld.

De eerste reeks werd weggekaapt door Jacques en Jean-Luc Frison Association met Calibre de Boulogne (Glaieul x Adajio). Het is een dier met een fijn beendergestel, een mooi bekken en een gelijnde achterhand met rijke onderbillen. Hij ging Bouton des Alleines (Tilouis x Adajio) van Dany en Luc Collard vooraf, een stier met heel wat gestalte. Van Heule Elevage bvba beëindigde dit podium met Magnolia des Princes de Lignes (Idéfix x Laquais), een stier die dikke kwartieren vertoonde in zijn achterhand.

Marcel en Vincent Fisenne behaalden de eerste prijs in hun reeks met Usinger de la Cleuzeur (Jet-Set x Bambou), een stier die veel dikte vertoonde in de achterhand. Hij haalde het op Martini de la Ferme des Croix (Grommit x Halifax) van Guy Vanderbecq, een stier met een brede achterhand. Paul-Emile en Patrick Perlot plaatsten zich derde met Apache de Renuamont (Vidal x Origan), een stier met een mooie look.

De volgende reeks toonde A. Daerden echtg. Delvigne aan de kop met Juventus du Grand Faimes (Courtois x Joker), een stier met heel wat gestalte. Hij werd gevolgd door R2D2 de la Coutère van Germeau Association, een zeer zuivere stier zowel in de voorhand als in de achterhand en die een fijn beendergestel en veel klasse vertoonde. Guy Perin en Benoît Mahoux eindigden als derde met Cardinal de Centfontaine (Jet-Set x Noceur). Dit is een zeer impressionante stier zowel door zijn bespierdheid als door zijn dikte en dit zowel in de voorhand als in de achterhand. Jammer genoeg mankte hij een beetje tijdens de voorstelling.

De laatste reeks stieren werd gewonnen door Christophe en Pierre-Henri Lequeux met Tarzan de Cobreville (Polstron x Harpon), een stier met uitstekende gangen, een zeer goed gelijnde achterhand met dikke kwartieren en een mooi bevleesde schouder, wat hem een zeer volledig uiterlijk opleverde. Hij behaalde trouwens goud in zijn reeks tijdens de kampioenschappen. In zijn reeks ging hij John Bas du Bas Sart (Or x Argan) van Adelson Lust vooraf. Dit is een fijne stier met veel klasse. Patrick Crevits sloot dit podium af met Sergent de Neuve Cour (Ultimo x Lennie), een stier met een zeer mooi bekken en een brede achterhand, maar ook hij vertoonde enkele problemen bij het stappen.

Koeien met afstammelingen

Wij eindigen ons overzicht van de prijskampen van het vleestype met de reeksen voor koeien met afstammelingen. Die reeksen kunnen steeds op veel succes bij het publiek rekenen, wat blijkt uit de zes reeksen van deze dag.

De eerste reeks werd gewonnen door Elevage de la Rouge Cense met Cagnotte de Centfontaine (Jet-Set x Kimono), gevolgd door Amaretto de la Rouge Cense (Futé). Ze vertoonden een harmonieus geheel met veel rondheid. Op de tweede plaats kwam Paul Verpoorten met Le Secret Michaella (Impérial x Emigré), gevolgd door Secret Otella (Vidal), een fier stel, maar met minder dikte. De Mahoney bvba vervolledigde het podium met Mirabelle de Mahoney (Ultimo x Hazard), gevolgd door Opaal de Mahoney (Or), een duo dat veel zuiverheid vertoonde.

Cagnotte de Centfonaine (Jet-Set x Kimono), met Amaretto de la Rouge Cense (Futé), eerste prijs koeien met afstammelingen. Eig.: Elevage de la Rouge Cense bvba, Meslin-l’Eveque.
Cagnotte de Centfonaine (Jet-Set x Kimono), met Amaretto de la Rouge Cense (Futé), eerste prijs koeien met afstammelingen. Eig.: Elevage de la Rouge Cense bvba, Meslin-l’Eveque.

Jean-Pierre en Quentin Monfort behaalde de eerste prijs in de tweede reeks met Gloria du Fond de Bois (Attribut x Lasso), gevolgd door Java du Fond de Bois (Senateur), een zeer zuiver stel. Zij gingen Jean-François Mathieux met Lisse de Berligant (Attribut x Shériff), gevolgd door Obelix de l’Horzion (Idéfix), vooraf. Dit was een duo met zeer veel fijnheid. Dezelfde fokker behaalde ook het brons in deze reeks met Levée de Berligant (Hazard x Lennie), gevolgd door Pocahontas de l’Horzion (Vidal).

Jean-Marie en Jean-Philippe George haalden de derde reeks binnen met Intacte ET du Pouhon (Grommit x Shériff) gevolgd door Nymphe du Pouhon (Persan), een koppel met breedte en zuiverheid. Elevage de la Rouge Cense bvba plaatste zich tweede met Notoriété du Sart (Toscan x Impérial), gevolgd door Baileys de la Rouge Cense (Esperanto), een duo met veel klasse. Roggen-Schotsmans LV eindigde derde in deze reeks met Lousiana van Terbeck (Hazard x Impérial), gevolgd door Ohio van Terbeck (Vidal), een stel met veel dikte.

Christiane Nicks en Christophe Materne behaalden de beker in de vierde reeks koeien met afstammelingen met Vipère de Remichampagne (Jubilaire x Impérial), gevolgd door Champagne de Remichampagne (Vidal), een stel met veel breedte. L’Elevage des Amandiers kwam hier op de tweede plaats met Hollywood des Amandiers (Vidal x Orme), gevolgd door Kakao des Amandiers (Donquichotte), een koppel dat veel type uitstraalde. Hubert Duchêne en Didier Pierard sloten dit podium af met Kardashian de Bierwa (Golden Bull x Or), gevolgd door Memphis de Bierwa (Kirikou), een zeer zuiver duo.

Daniel, Damien en Charles Van Bellegem kaapten de eerste prijs weg in hun reeks met Beauté van den Hondelee (Grommit x Panache), gevolgd door Elite de Spy (Balisto), een harmonieus koppel met veel breedte en dikte. Zij gingen Albert Romedenne en Catherine Cassart vooraf. Zij presenteerden Vodka de Thiboumont (Impérial x Magistrat), gevolgd door Diabolo de Thiboumont (Esperanto), een duo met heel veel zuiverheid. Emmanuel Lamontagne beëindigde dit podium met Alto de St Fontaine (Attribut x Juventus), gevolgd door Paquerette de Somal (Courtois), een duo met een en al fijnheid.

Ten slotte behaalde Dominique Henneaux nog de beker in de laatste reeks koeien met afstammelingen en dit met Pie du Petit Juju (Sauveur x Notez-le) gevolgd door Canari du Petit Juju (Jorian), een harmonieus en volledig koppel. Hij ging Guy Gaillard met Razzia de Tohogne (Impérial x Ironique), gevolgd door Cigale de Tohogne (Rufus), vooraf. Het was een koppel met veel type. Christian Duchemin sloot dit podium af met Framboise de l’Happe (Shériff x Manitou), gevolgd door Myrtille de l’Happe (Tilouis), een duo met zeer veel dikte en rondheid.

Gemengd type

Het kampioenschap bij de koeien gemengd type mh/mh werd toegekend aan Havane du Bois d’Hernoy (Baron x Fauve), toebehorend aan Fabrice Servais uit Froidchapelle.

Havane du Bois d’Hernoy (Baron x Fauve), kampioene koeien mh/mh. Eig.: Fabrice Servais, Froidchapelle.
Havane du Bois d’Hernoy (Baron x Fauve), kampioene koeien mh/mh. Eig.: Fabrice Servais, Froidchapelle.

Bij de koeien mh/+ ging de titel naar Benoît Lesseigne met Dominante (Zorro x Gallois).

Dominante (Zorro x Gallois), kampioene koeien mh/+. Eig.: Benoit Lesseigne, Obaix.
Dominante (Zorro x Gallois), kampioene koeien mh/+. Eig.: Benoit Lesseigne, Obaix.

De andere reekswinnaars bij de koeien gemengd type waren Vincent Vandromme met Jasmine de Plate Taille (Diego x Bourvil) en Herbagère Germain Vader en Zoon met Insolite de l’Etang Bleu (Filou x Zorro). Ten slotte kunnen we nog melden dat Imminent de Terniaux (Ensemble x Sapin) van Jean-Pierre Gheysen kampioen werd bij de stieren gemengd type. Hij ging in het kampioenschap Napoléon (Joly Jumpers x Blaise) van Marion Michel en Dupuis Françoise en Jasmin de Terniaux (Elan x Ajaccio) van Vandromme en Baudson vooraf.

Imminent de Terniaux (Ensemble x Sapin), kampioenstier. Eig.: Jean-Pierre Gheysen, Mourcourt.
Imminent de Terniaux (Ensemble x Sapin), kampioenstier. Eig.: Jean-Pierre Gheysen, Mourcourt.

Olivia Germeau

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken