Startpagina Droogte

Project ‘Aqualitatieve Mechelse Groenteregio’ zoekt oplossingen voor waterproblematiek in land- en tuinbouw

Hoe kan de land- en tuinbouwsector uitdagingen als droogte en wateroverlast het best aanpakken? En welke vormen van samenwerkingen kan je daarvoor opzetten? In het plattelandsproject ‘Aqualitatieve Mechelse Groenteregio’ gaat de provincie Antwerpen met een hele reeks partners in 6 gemeenten (Putte, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Kontich, Rumst en Lier) op zoek naar vernieuwende oplossingen: van de uitkoppeling van alternatieve waterbronnen tot de inrichting van overstroombare zones.

Samen met ons klimaat veranderen ook de neerslagpatronen. We zullen de komende decennia te maken krijgen met nattere winters en drogere zomers met meer extreme zomeronweders. Dit heeft zowel voor de natuur als voor de land- en tuinbouwsector een grote impact.

Els Berckmoes van het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver: “In de zomer van 2018 stonden heel wat waterbassins nagenoeg leeg. Door de beperkte regenval in 2019 raakten de bassins ook voor deze zomer niet gevuld, met dezelfde problemen als gevolg. In de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Droogte

West-Vlaanderen verruimt oppompverbod

Droogte Vanaf maandag (30 juni) is het voor een groot deel van West-Vlaanderen niet meer toegelaten om water op te pompen uit de waterlopen. Enkel in de kustpolders, met uitzondering van de Westhoek, zijn er nog geen beperkingen. In andere provincies zijn ook nog steeds tijdelijke oppompverboden van tel door de aanhoudende droogte.
Meer artikelen bekijken