Startpagina Gebouwen

Masterbloc is meer dan een blokkendoos

Van een lokale producent in Maasmechelen tot een vooraanstaand leverancier van bouwproducten in Europa: Masterbloc is in 20 jaar een belangrijke referentie in de productie van veelzijdige en flexibele betonblokken. Die bieden eindeloos veel mogelijkheden. “We lanceren op deze verjaardag een nieuw totaalconcept: de stralings- en/of brandwerende bunkers.”

Leestijd : 4 min

Drie generaties Gubbels, in Maasmechelen is dat synoniem voor Betonagglomeraten Gubbels, producent en leverancier van bouwmaterialen. De laatste decennia ligt de focus op de Masterbloc-stapelblok, die als veelzijdige en flexibele betonblok oneindig veel mogelijkheden biedt.

700 betonblokken

De stapelblokken zijn een soort ‘legoblokken’, die in geen tijd kunnen worden opgebouwd en weer gedemonteerd kunnen worden. Zes jaar geleden werd een nieuwe machine in gebruik genomen, die dagelijks maar liefst 700 betonblokken van een ton produceert. Het bedrijf telt intussen 18 medewerkers, van bureau tot productie. Het percentage van de omzet in de landbouw is wisselend. In augustus en september is er meer vraag van landbouwers. Begrijpelijk omdat dan de oogst moet worden gestockeerd.

Duurzaam resultaat

In de bouw worden betonblokken ingezet voor een sterk en duurzaam resultaat. “Veel belang wordt gehecht aan een stevige, vormvaste en structureel consistente structuur, zonder vast te zitten aan een te hoge kostprijs. Betonblokken zijn aanzienlijk goedkoper dan bakstenen en tegelijkertijd ook nog eens bestand tegen een hogere druk van buitenaf”, stelt het bedrijf.

Daarnaast zijn de Masterblokken akoestisch isolerend en hebben ze een mooier uitzicht dan een gladde baksteen. Uit de praktijk blijkt dat de Masterbloc vaak wordt ingezet voor zowel landbouw-, industrie-, woon- en werkgebouwen, die verspreid over verschillende jaren zwaar zullen worden belast.

De betonblokken worden gemaakt uit hoogwaardig cement, zand en grind. De productie gebeurt in eigen land. Zo is het bedrijf 100% zeker dat de bouwmaterialen volgens het eigen recept worden aangeleverd. Die voldoen ook aan de hoge, interne kwaliteitseisen, die het bedrijf zichzelf al jaren oplegt. De kwaliteit van de bouwproducten wordt gegarandeerd door de kwaliteitscertificaten.

In heel wat sectoren

De toepassingen van de Masterbloc en de metselblokken zijn uiteenlopend en overspannen heel wat sectoren: keldermuren, funderingen, liftschachten, binnenmuren met hoge temperatuur-inertie, industriële gebouwen, landbouwsector (stallenbouw, sleufsilo’s en mestkuilen) en openbare gebouwen (ziekenhuizen, sporthallen…).

De betonblokken worden in eigen land gemaakt uit hoogwaardig cement, zand en grind. Zo houdt men controle over de kwaliteit.
De betonblokken worden in eigen land gemaakt uit hoogwaardig cement, zand en grind. Zo houdt men controle over de kwaliteit. - Foto: Masterbloc

In de landbouw worden de Masterbloc-stapelblokken vaak gebruikt, onder andere voor sleufsilo’s en mestkuilen. Voor de opslag van mest en veevoeder bieden de stabiele en brandvaste sleufsilo’s ook een perfecte oplossing. Door de flexibiliteit van de stapelblokken kunnen de sleufsilo’s in verschillende maten worden opgebouwd. Het bedrijf garandeert ook een goede opvolging en een snelle opbouw, uiteraard afhankelijk van de grootte en de afmeting van de sleufsilo.

Geen contaminatie

Naar eigen zeggen is Masterbloc de enige producent die met zekerheid zegt dat het veevoeder niet kan worden gecontamineerd. “De Masterbloc-stapelblok is een uiterst zuivere betonblok, zonder toevoeging van gerecycleerde materialen.” De Masterblock onderscheidt zich door gecertificeerde materialen en geen restmaterialen te gebruiken. “Onze concurrenten maken gebruik van gerecycleerde stapelblokken. Bij stapelblokken die gebruikt worden met handmallen zijn er verschillende nadelen. Door het gebruik van recyclagemateriaal wordt de duurzaamheid en vormvastheid aangetast”, stelt het bedrijf.

Industriebouw

Vaak komen dan scheuren in het beton en brokkelt het beton verder af. Gevolg is ook een vervuiling van de gestockeerde goederen. Ook voor overkappingen, stallen of industriehallen biedt de Masterbloc prima oplossingen. De innovatieve en duurzame structuur van de stapelblokken is perfect te combineren met metalen constructies om vlug complete structuren te maken.

Zo worden de blokken meer en meer ingezet voor een overkapping om werkmachines droog te houden of voor de bouw van een industriehal of een landbouwstal om bijvoorbeeld bulkmaterialen in opslagboxen te beschermen tegen weer en wind.

Nieuwe toepassingen

De nieuwste activiteit is het gebruik van de Masterbloc in bunkers voor industriële radiografie. “We bieden een op maat gemaakte oplossing om een optimale vorm van bescherming te bezorgen door de bouw van bunkers. Het gaat om operationele stralings- en/of brandwerende bunkers. We gaan in overleg met alle adviserende partijen, zoals de stralingsdeskundigen. Het volledige project realiseren, is geen probleem: inclusief de deuren, de daksystemen en het installeren van alle nodige onderdelen om een optimale veiligheid te garanderen.”

Bovendien zijn de bunkers geschikt voor röntgenstraling, Iridium 92 en Selenium 75 en is Kobalt 60 een mogelijkheid, mits enkele extra voorzieningen.

Totaalconcept

Masterbloc gaat voor een totaalconcept, van a tot z. “Zo staat ons eigen studiebureau in voor de opmaak van het legplan en de bijhorende technische ondersteuning. Het transport voorzien we met eigen vrachtwagens.

Ook de plaatsing gebeurt door medewerkers van het bedrijf. Van concept tot afwerking, alles gebeurt intern.” Vertegenwoordigers gaan naar de klant voor een persoonlijk advies, en ons tekenbureau zorgt voor ontwerpen in 2D en 3D. Zo krijgt de klant een duidelijk beeld van hoe het ontwerp er voor de plaatsing zal uitzien. “Omdat we zelf instaan voor het volledige proces van productie, tot het samenzitten met alle partijen, de levering en de dienst na verkoop, zorgen de Masterbloc-stapelblokken ook voor een goedkoper alternatief.”

Voortdurend innoveren

Masterbloc denkt ook aan de toekomst en zet zich elke dag in voor het verbeteren en innoveren van de stapelblokken. “Zo brengen we regelmatig nieuwere en duurzamere betonblokken op de markt die voldoen aan de hoge eisen van de moderne bouwwereld.” De kwaliteit van de stapelblokken wordt gegarandeerd door het bezorgen van verschillende certificaten, uitgegeven door hoog aangeschreven kwaliteitsinstituten in binnen- en buitenland.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Gebouwen

In een serrestal krijg je het gevoel dat je buiten staat

Gebouwen Bram Maes (37) plaatste bijna 2 jaar geleden een gloednieuwe serrestal voor 180 koeien op zijn bedrijf in Bellem-Aalter. De belangrijkste redenen daarvoor waren licht en lucht. De nieuwe diepstrooiselboxen worden gevuld door een instrooirobot met dikke fractie.
Meer artikelen bekijken