Startpagina Melkvee

Bioveiligheid tip: Gebruik bedrijfseigen materiaal

Materiaal kan zorgen voor de indirecte overdracht van ziektekiemen tussen dieren of bedrijven. Gebruik bij voorkeur steeds bedrijfseigen materiaal.

Leestijd : 2 min

U loopt een risico indien u materiaal gebruikt dat ook ingezet wordt op andere bedrijven. Het materiaal kan daar bevuild en eventueel besmet geraken en vervolgens een infectie binnenbrengen op uw bedrijf.

Hoe vermijdt u besmetting via materiaal?

· Gebruik in de mate van het mogelijke enkel bedrijfseigen materiaal.

· Reinig en ontsmet al het materiaal voor het wordt binnengebracht op uw bedrijf.

· Reinig en ontsmet het materiaal na elk gebruik en berg het op in een propere omgeving.

· Vermijd dat dieren infecties geïnjecteerd krijgen: gebruik wegwerpspuiten en -naalden en, voor elk dier, een verschillende naald en spuit.

Getuigenis van een veehouder

“We hebben een melkveebedrijf met 150 melkkoeien. In het verleden hadden we vaak problemen met mankende koeien. Omdat dit een nadelige invloed had op de productie hebben we 2 jaar geleden besloten enkele voorzorgsmaatregelen te nemen.

We hebben een voetbad geïnstalleerd waar onze koeien wekelijks door worden gestuurd. Voor het kappen van klauwen – wat tweemaal per jaar gebeurt – hebben we ons eigen materiaal aangeschaft zodat de klauwkapper geen materiaal hoeft mee te brengen dat hij ook op andere bedrijven gebruikt. Na elk gebruik wordt het materiaal gereinigd en worden de mesjes geslepen. Zo kan de klauwkapper steeds met proper en degelijk materiaal aan de slag. We zien nu een groot verschil met vroeger. Het was de investering dus meer dan waard.”

Reactie van een dierenarts

“Materiaal dat gebruikt wordt om klauwen te kappen (mesjes, bakken…) vormt zeker een risico. Dit materiaal komt in aanraking met runderen van verschillende bedrijven die mogelijk besmet zijn met bepaalde ziektekiemen. Bovendien is het gereedschap moeilijk te reinigen. Een typisch voorbeeld van een infectie die overgedragen kan worden door klauwkapmateriaal is mortellaro.

Naast klauwkapmateriaal zijn er nog een aantal andere voorbeelden van materiaal dat je best zelf voorziet op het bedrijf omdat het moeilijk te reinigen is en een risico vormt. Dat geldt bijvoorbeeld voor verlos- of keizersnedemateriaal, drenchpompen, (wegwerp-)naalden en spuiten, sondes voor biest, enzomeer.”

DGZ Bioveiligheid Award

Met de Bioveiligheid Award wil DGZ rundveehouders aanmoedigen wanneer ze inspanningen (groot of klein) leveren op het vlak van bioveiligheid. Ze worden ook beloond, want er valt een prijs tot 3750 euro te winnen. Op basis van de inschrijvingsformulieren heeft de jury ondertussen een preselectie gemaakt van 6 melkvee- en 6 vleesveebedrijven. Elk van deze bedrijven krijgt in de maanden augustus-november 2019 het bezoek van de jury. Op 3 januari 2020 verneemt u welke bedrijven genomineerd zijn (3 bedrijven per categorie) en tot het einde van de maand kunt u uw stem uitbrengen voor uw favoriete kandidaten. Meer informatie hierover volgt.

 

Meer tips vindt u op www.mijnmaniervanwerken.be. Met alle vragen over bioveiligheid kunt u terecht bij de helpdesk van DGZ op tel. 078 05 05 23 of mail helpdesk@dgz.be.

DGZ

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken