Startpagina Mechanisatie

Nieuwe zaaicombinatie helpt verbreden in teelten

De Hooibeekhoeve in Geel nam vorige week een nieuwe rotoreg en pneumatische zaaimachine in gebruik. Deze machinecombinatie moet het praktijk- en vormingscentrum helpen om een voortrekkersrol te spelen bij de verbreding van teelten.

Leestijd : 4 min

Teeltrotatie is voorgeschreven in talrijke wetgevingen: GLB, mestdecreet, omgang met gewasbeschermingsmiddelen... geeft Ludwig Caluwé, Antwerps gedeputeerde voor Landbouw, aan bij de start van het persmoment. “De voorbije seizoenen toonden al aan dat teelten wisselen sterk is aangewezen. Maar hoe doe je dat? Er komen vele factoren bij kijken, zoals de bodem. Hier ligt een taak voor de Hooibeekhoeve”. Met steun van de provincie Antwerpen, Vlaanderen en Europa werd er een nieuwe rotoreg en zaaimachine aangeschaft, die meerdere gewassen moet kunnen inzaaien, net als groenbedekkers en vlinderbloemigen.

Tijdens het persmoment werd stevig gehamerd op het belang van het doorbreken van een monocultuur maïs. Het inpassen van vlinderbloemigen, zoals gras-klaver of veldbonen of meer droogteresistente gewassen (bv. rietzwenkgras) of ‘opbrengstzekere’ gewassen zoals voederbieten in de teeltrotatie, zorgt ervoor dat je de aanbreng van kunstmest kan beperken en dus veel minder indirecte CO2 produceert. Zo helpt de vruchtwisseling mee bij het halen van de klimaatdoelstellingen.

Gert Van de Ven, industrieel projectingenieur aan de Hooibeekhoeve, gaf aan dat ze sinds 2016 bezig zijn met een proef om de monocultuur bij maïs te doorbreken. “Het eerste jaar werd hier het effect al van gezien: 10% hogere opbrengst en een halvering van de onkruiddruk”.

Monocultuur doorbreken

In die vruchtwisselingsproef worden er vier teeltrotaties vergeleken met een monocultuur maïs. Deze proef loopt over meerdere jaren zodat de effecten op lange termijn duidelijk worden. De medewerkers onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van verschillende gewassen. Zo kwamen de afgelopen jaren onder meer veldbonen, gerst-erwten en granen aan bod. Voor een betere bodemvruchtbaarheid wordt sinds enkele jaren ook intensief gewerkt met groenbedekkers.

Het inschakelen van een groenbedekker is een vrij eenvoudige manier om het organische stofgehalte in de bodem, en bijgevolg ook de bodemstructuur, op peil te houden.

Net om al deze gewassen te kunnen zaaien en verder in te zetten op teeltdiversificatie heeft de Hooibeekhoeve nood aan deze nieuwe zaaicombinatie.

In één werkgang

De keuze voor een combinatie van zaaimachine met rotoreg is na de aanbestedingsprocedure gevallen op een zaaimachine van fabrikant Maschio/Gaspardo, namelijk de Aliante Plus en ook een rotoreg van deze fabrikant, de Dominator DM 3000.

De zaaimachine is een pneumatische zaaimachine die Isobus-gestuurd is. De dosering is elektrisch aangedreven en er zijn meerdere zaairollen beschikbaar, zodat je vlot kan variëren met zaaidichtheden. De machine is uitgerust met 24 zaairijen met dubbele schijven en naloopwieltjes. Dit moet ervoor zorgen dat onder alle omstandigheden op een constante diepte gezaaid kan worden.

De combinatie met de rotoreg maakt dat je in één werkgang het zaaibed kan maken en ineens ook kan zaaien. De rotoreg en zaaimachine kunnen ook los van elkaar worden gebruikt in bijvoorbeeld grondbewerkingsproeven.

In detail

Gert Van Den Eynde van machineleverancier Agropak, legde de zaaicombinatie in detail uit. Hij bemerkte vooreerst dat ieder element van de machinecombinatie in het verleden al wel in een ander project met de Hooibeekhoeve is getest. “Zo hebben ze echt een machine die aan hun noden voldoet.”

De rotoreg beschikt over 12 rotoren en de zaaimachine over 24 rijen. Zo is de bodem exact voorbereid voor de zaaimachine. De rotor-eg zorgt ervoor dat de bodem vlak ligt. Dit is heel belangrijk voor een egale opkomst, ook op zandgrond.

De gebruikte looprol bij de rotoreg is een combi-packerrol met ringen zodat iedere zaairij om de 12,5 cm wordt aangedrukt. Dit is belangrijk om het vocht rond het zaad te houden. Uit proefveldwerking van de voorbije 10 jaar werd al een verschil gezien in gebruikte looprol. Deze heeft zelfs een invloed in de opkomst en de aanwezige onkruiddruk.

Vooraan de rotoreg zijn er sporenwissers en erna is er nog een traploos instelbare egalisatieplaat. De draaisnelheid van de rotoreg is tevens instelbaar.

De zaaimachine staat via een frame op de rotoreg gemonteerd. De zaaidosering is instelbaar via o.a. verwisselbare rollen zodat binnen een schaal van 2 tot 350 kg/ha zaad gedoseerd kan worden. De zaaimachine is soms ietwat anders uitgevoerd dan voor een boer omdat de Hooibeekhoeve, ook andere wensen heeft. Zo zaaien zij soms maar stroken van bijvoorbeeld 10 m lang in.

Groot gebruiksgemak

Ieder zaaielement bestaat uit twee dubbele bollen schijven die in elkaar lopen en van een speciale staalsoort (Boronstaal) zijn gemaakt. Hierna volgt een aandruk-wiel en een toedekeg. Ook de werkhoek en uitgeoefende druk hiervan is instelbaar.

De zaaimachine wordt via Isobus-technologie aangestuurd vanaf de tractorterminal of een afzonderlijke terminal van de fabrikant. Het voordeel hiervan is niet alleen een groot gebruiksgemak, maar ook talrijke mogelijkheden op het vlak van sectiecontrole, GPS-gestuurde variabele dosering, instellen spuitpaden, inladen van ‘mappen’, makkelijk uitvoerbare afdraaiproef... Allemaal niet onbelangrijke mogelijkheden voor een onderzoeksinstelling.

Interreg-project FABulous Farmers

De Hooibeekhoeve kan onder meer door de financiering via het Interreg Noord-West Europa ‘FABulous Farmers’ de nieuwe zaaicombinatie in gebruik nemen.

Het is een Europees project dat ontwikkeld werd om landbouwers te ondersteunen in de transitie naar meer agro-ecologisch handelen op hun bedrijf. Het project heeft als doel om landbouwers minder afhankelijk te maken van externe inputs zoals kunstmest en pesticiden, door het gebruik van Functionele AgroBiodiversiteit (FAB) aan te moedigen. Dit is het gericht stimuleren van biodiversiteit in en rond de akker om zo bestuiving, plaag- en ziektebestrijding, bodem- en waterkwaliteit in de percelen te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is het aanleggen van bloemenranden, die nuttige insecten aantrekken. Maar ook het doorbreken van monocultuur (maïs) is een goed voorbeeld. Naast een gunstige invloed op de bodemkwaliteit daalt de onkruiddruk en levert het een meeropbrengst op. De projectmedewerkers van FABulous Farmers gaan met de landbouwers op zoek naar de FAB-mogelijkheden binnen hun bedrijf. Op demonstratievelden kunnen landbouwers met eigen ogen zien wat de effecten van een bepaalde FAB-maatregel zijn.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken