Startpagina Melkvee

Propere stalomgeving verhoogt melkproductie aan melkrobot

Een propere en rustige stal is een belangrijke succesfactor voor robotmelken. Dat blijkt uit een studie van de University of Minnesota.

Leestijd : 1 min

De University of Minnesota onderzocht op 36 robotbedrijven met vrij koeverkeer welke managementpraktijken gekoppeld zijn aan een hogere melkproductie per robot.

De deelnemende bedrijven produceerden gemiddeld 2.224 kg melk/robot/dag. Opvallend was dat bedrijven met mestrobots zo’n 146 kg/robot/dag meer melk produceren. Moeten we dan allemaal gaan investeren in zo’n rondrijdende “mestmuis”?

Dagelijks ritme

Niet perse. Volgens de onderzoekers ligt de verklaring niet in de mestrobots zelf, maar in een properdere stalomgeving – wat dan weer goed is voor de klauw- en uiergezondheid. Hierdoor blijven de koeien vlot naar de melkrobot gaan. Bovendien verstoren mestrobots het dagelijks ritme van de koeien niet, in tegenstelling tot het “manueel” uitkuisen van de ligboxen.

Uit dit onderzoek kunnen we vooral onthouden dat een propere, rustige stal een belangrijke succesfactor is voor robotmelken.

CowCoach

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken