Startpagina Melkvee

Denk ‘outside the box’ en maak het jezelf gemakkelijker

“Vaak hoor ik dat bioveiligheidsmaatregelen veel tijd en geld kosten, of simpelweg onmogelijk zijn”, vertelt Bert Damiaans, dierenarts op de faculteit Diergeneeskunde van UGent en jurylid voor de Bioveiligheid Award. “Soms is dat terecht. Maar ik zag voor bepaalde problemen ook al heel wat vindingrijke oplossingen die weinig moeite en geld kosten.”

Leestijd : 3 min

Zowel bedrijven die deelnemen aan de Bioveiligheid Award als daarbuiten zijn soms erg inventief.

Wees creatief

“Op bedrijven die bijvoorbeeld geen quantainestal hebben, hoor je weleens de argumentering: “Ik heb geen stal waarin ik nieuw aangekochte dieren kan isoleren. Indien ik een oude stal had die niet meer in gebruik was, dan zou ik die als quarantainestal inrichten. Een nieuwe stal zetten, kost me te veel.” En dat klopt, zeker als je weinig dieren aankoopt. Maar er zijn ook alternatieven. Zo kan een geïsoleerde weide, waar dieren geen contact hebben met andere dieren, perfect dienen als quarantaineplaats.

Dierenarts Bert Adriaans (UGent) is één van de juryleden van de award.
Dierenarts Bert Adriaans (UGent) is één van de juryleden van de award. - Foto: DGZ

Een ruimte die dienst doet als afkalfstal hoeft evenmin veel te kosten. Op een bedrijf dat ik bezocht was er geen plaats voor een aparte afkalfstal. Aan de achterzijde van de leefruimte voor de droge koeien was er wel een afdak waaronder de veehouder een ruimte had afgesloten, ingestrooid en winddicht gemaakt met balen stro. Hij kon eenvoudig dieren verplaatsen naar deze ruimte die perfect dienst deed als afkalfstal.

Iets wat je wel vaker ziet, is stierkalveren gehuisvest in kalverhutten op wielen. Die hutten kunnen gemakkelijk naar buiten gerold worden wanneer de kalveren worden opgehaald.

Heb je nog ergens een oude, verrijdbare melkmachine staan. Eentje die nog goed werkt, maar eigenlijk niet meer nodig is? Geef deze dan een nieuw leven in de ziekenboeg of quarantainestal. Op vleesveebedrijven kan je de machine ook gebruiken om de biest uit te melken. Maar vergeet niet om deze na elk gebruik te reinigen en te ontsmetten.

Houd het overzichtelijk

Heel wat bioveiligheidsmaatregelen moeten deel uitmaken van je dagelijkse manier van werken. Maak het voor jezelf en anderen dan ook zo gemakkelijk mogelijk om dat gedrag te volgen en vol te houden. Sluit bijvoorbeeld alle ingangen van het bedrijf af, behalve één, waar je bedrijfslaarzen en -kledij voorziet voor de bezoekers. Reserveer ook een paar passende en comfortabele laarzen uitsluitend voor de dierenarts. Maak een plattegrond van het bedrijf, duid daarop de looplijnen aan en hang dit op bij de ingang, als herinnering voor iedereen die op het bedrijf komt. Markeer het stalmateriaal met verschillende kleuren zodat het altijd bij de juiste stal blijft en geen ziekten verspreid worden tussen leeftijdsgroepen.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van vindingrijke oplossingen van veehouders uit de praktijk. Misschien zijn deze oplossingen ook van toepassing op jouw bedrijf. Of misschien bedenk je zelf een creatieve oplossing, waar nog niemand aan gedacht heeft!

DGZ Bioveiligheid Award

Met de Bioveiligheid Award wil DGZ rundveehouders aanmoedigen wanneer ze inspanningen (groot of klein) leveren op het vlak van bioveiligheid. Ze worden ook beloond, want er valt een prijs tot 3.750 euro te winnen. De jury maakte een preselectie van 6 melkvee- en 6 vleesveebedrijven. Elk bedrijf kreeg intussen bezoek van de jury. Op 3 januari 2020 verneem je welke bedrijven genomineerd zijn. Tot eind januari kun je dan jouw stem uitbrengen voor uw favoriete kandidaten. Meer informatie hierover volgt.

DGZ

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken