Startpagina Pluimvee

Stefaan Verhelle (’t Munckenei) : ‘Het getalm van de federale overheid heeft de solidariteit in pluimveesector wat onderuitgehaald’

De kip of het ei: wat was eerst? Ook pluimveehouder en eierhandelaar Stefaan Verhelle uit Wingene kent het antwoord niet. Voor hem is een ‘ei’ vooreerst een economisch product. “En daar hebben we de kip voor nodig. Wie echter zijn kippen niet goed verzorgt, krijgt geen lekkere eieren.” Een verhaal over ondernemerschap én duurzaamheid, over rendabiliteit én dierenwelzijn. Fipronil en de vogelgriep hakten zwaar in op de sector.

Stefaan Verhelle en zijn vrouw Hermine Steenhuyse uit Wingene zijn pluimveehouders in hart en nieren. En toch, zonder de liefde voor Hermine werkte Stefaan wellicht in een andere sector en in een andere functie. “Ik ben wel een boerenzoon”, zegt een gedreven Stefaan. “Mijn ouders hadden in Pittem een gemengd landbouwbedrijf met rundvee, varkens, vleeskippen en grove groenten voor de industrie.” Hij is gegradueerde landbouw en had meer interesse voor fijne groenten, zoals veldsla en peterselie. Toch zouden het kippen en eieren worden....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Pluimvee

Meer dierenwelzijn voor pluimvee komt met een kostprijs

Pluimvee AVEC, de Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU Countries of de Europese sectorfederatie van de pluimveeverwerkers en -handel, heeft op 22 mei de resultaten gepubliceerd van een impactstudie voor de Better Chicken Commitment. Meer dierenwelzijn heeft een grote impact op het verbruik van water en veevoer en dus op de kostprijs.
Meer artikelen bekijken