Startpagina Pluimvee

FAVV: dreiging vogelgriep vereist extra aandacht bioveiligheid

Op dit moment is het hoogpathogene (erg besmettelijke) vogelgriepvirus H5N8 aan een opmars bezig in Oost-Europa en is de kans reëel dat het virus verder uitbreidt naar West-Europa. De FAVV vraagt pluimveehouders daarom om verhoogde waakzaamheid om te vermijden dat het virus binnengeraakt op de professionele pluimveebedrijven. De organisatie roept op de bioveiligheid zo goed mogelijk in acht te houden.

Leestijd : 2 min

Bioveiligheid omvat de maatregelen die het risico op insleep en versleep van ziekteverwekkers op het bedrijf beperken. Er is een onderscheid tussen externe en interne bioveiligheid. Met externe bioveiligheid houdt u dierziekten buiten uw bedrijf, aldus de FAVV. De organisatie geeft een aantal tips:

- vermijd direct of indirect contact met geïnfecteerde wilde vogels

- scheid vuile en propere zones op het bedrijf

- reinig en ontsmet transportwagens en transportvoorzieningen die op verschillende bedrijven komen grondig

Maar ook interne bioveiligheid is belangrijk. Dit omvat maatregelen waarmee u een verdere verspreiding van dierziekten binnen het bedrijf tegengaat.

VLIF-investeringssteun

U kunt ook VLIF-steun aanvragen voor verschillende investeringen die de bioveiligheid op het landbouwbedrijf vergroten. Zo is er een VLIF-steun van 30% mogelijk voor een inweekinstallatie om voor het reinigen de stal te weken en voor gekoelde kadaveropslag (bovengronds en ondergronds). Voor de installatie van een sanitair sas is er 15% steun.

Sensibilisering rond bioveiligheid

Het Departement Landbouw en Visserij zet in op sensibilisering omtrent bioveiligheid en preventieve gezondheidszorg op het landbouwbedrijf door middel van diverse voorlichtingsactiviteiten zoals studiedagen, video’s, brochures en demonstratieprojecten.

Voor meer informatie over de maatregelen op het pluimveebedrijf in het kader van vogelgriep kunt u terecht op de website van het FAVV.

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken