Startpagina Wetgeving

Gevaarlijke producten veilig vervoeren voor veld of stock

Landbouwers krijgen regelmatig te maken met gevaarlijke stoffen, voor gebruik op het veld of - simpel - om schoon te maken. Sommige stoffen zijn brandbaar, andere zijn giftig. Soms gaat het om bijtende stoffen of stoffen met andere gevaarlijke eigenschappen. Het vervoer van deze producten is Europees vastgelegd in het ADR en moet strikt worden nageleefd. Toch krijg je in bepaalde gevallen een volledige of gedeeltelijke vrijstelling op die wetgeving. Hier een overzicht waarmee elke landbouwer veilig de weg op kan.

Heel het ADR uitleggen, is een brug te ver. Het is immers een erg omvangrijk document van zo’n 1.300 pagina’s. ADR is de afkorting van ‘Accord européen relatif au transports international des marchandises Dangereuses par Route’, oftewel in het Nederlands het Europees verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. Er staat in wat gevaarlijke goederen zijn, hoe ze worden ingedeeld (giftig, brandbaar,...), hoe ze te herkennen en hoe ze te transporteren.

Ook...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Wetgeving

Term ‘samengestelde landbouwer’ wordt afgeschaft

Wetgeving Het decreet over de inrichting van een gemeenschappelijke identificatie van landbouwers, exploitaties en landbouwgrond in het kader van het meststoffen- en landbouwbeleid (EPR-decreet) werd gewijzigd met het oog op de afschaffing van de constructie van de samengestelde landbouwer (SLB).
Meer artikelen bekijken