Startpagina Economie

Coronazorgen: ‘China gaat mogelijk fors minder zuivel importeren’

China importeert mogelijk door het coronavirus dit jaar duidelijk minder zuivel. De economische groei neemt door het virus af, mensen blijven uit voorzorg zoveel mogelijk weg uit winkels of worden gehinderd door opgelegde beperkingen. Marktanalist Sandy Chen van Rabobank becijfert dat 1% minder zuivelconsumptie in China in potentie al leidt tot 11% minder import. Bij 5% minder consumptie, krimpt de import met 25%. Voor de EU staat een groot tonnage op het spel.

Leestijd : 3 min

China importeerde in 2019 bijna 670.000 ton vollemelkpoeder. Dat was 30% meer dan in 2018. Het was ook bijna een record: alleen in 2014 kochten de Chinezen meer vollemelkpoeder. De import van magere melkpoeder steeg met 23% tot een recordvolume van 340.000 ton. Rabobank, ’s werelds grootste agribank, ging al uit van een afkoelende markt – een plus van 1% voor beide poeders.

Quarantaines, angst

Maar de uitbraak van het coronavirus maakt deze voorspelling achterhaald, geeft Chen toe. Voor de korte termijn zal China zo goed als dicht zijn. In december nog kreeg China grote zendingen, en de binnenlandse stocks vinden amper hun weg naar de markt. Om de ernst te schetsen: sinds 24 januari zijn miljoenen Chinezen ‘opgesloten’ in stad of regio. Het gaat om circa 60 miljoen mensen – de populatie van Italië.

De meeste quarantaines gelden voor de provincie Hubei. Elders zijn echter nog eens vele tientallen miljoenen mensen gevraagd om bijvoorbeeld het openbaar vervoer te mijden, of het bezoek aan de supermarkt te beperken. Sportwedstrijden, vliegverkeer, beurzen etc. zijn voor het grootste deel afgelast. Nog buiten de van boven opgelegde beperkingen, is er een psychologisch effect – angst- dat mensen binnen houdt.

Consumptie, import

Als de Chinese consumptie 1% krimpt, leidt dit volgens Chen’s berekeningen tot een gereduceerd importvolume van 11%. Zakt de consumptie 5%, dan importeert China een kwart minder. Er zijn helaas slechte voortekenen. Het Chinees Nieuwjaar volgde vlak op de eerste coronaberichten. Traditioneel geven veel Chinezen premium-zuivelproducten, aldus Chen, maar dit jaar daalde de afzet daarvan sterk.

Minder bijzondere kazen werden verkocht, maar mogelijk werd dit deels gecompenseerd door de verkoop van meer melkbasisproducten omdat veel mensen thuis bleven.

EU-belang

Voor de EU staat best veel op het spel. In 2019 nog steeg de export van magere melkpoeder vanuit China met 38% tot ruim 126.000 ton. China is voor de EU de belangrijkste markt voor het product, al moet gezegd dat het ‘maar’ om een achtste van de totale export naar derde landen gaat. China kocht ook 38% meer boter, namelijk bijna 11.000 ton. De EU exporteerde 22% meer kaas naar China, bijna 22.000 ton.

Als we kijken naar vollemelkpoeder is China goed voor 18.000 ton, waarmee het land de derde belangrijkste bestemming is na Algerije en Oman. Het volume is de laatste jaren wel wat gedaald.

Chinese melkveehouderij

Zoals gezegd, is het momenteel soms moeilijk om met alle roadblocks en controles de aanvoerketen op orde te houden. Rabobank stelt vast dat melkleveringscontracten in China over het algemeen worden gerespecteerd. Maar prijzen voor melk dat op de spotmarkt wordt verkocht, dus buiten contracten om, worden verkocht tegen zeer lage prijzen. In sommige regio’s hebben boeren ook moeite veevoeder te bekomen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken