Startpagina Economie

Europese melkprijzen onder druk, ook Milcobel verlaagt

De grote zuivelondernemingen in de EU betaalden in januari gemiddeld een voorschotmelkprijs uit van 34,23 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 9 cent minder dan een maand én exact een jaar eerder. Milcobel zakt met 1 euro tot 32,72 euro. Dat blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van LTO.

Leestijd : 2 min

Milcobel blijft 1,50 euro achter bij het Europese gemiddelde van 34,23 euro. In februari steeg de melkprijs van het Ierse Kerry van de grote melkerijen het meeste, namelijk met 1 euro per 100 kg. Het Nederlandse FrieslandCampina en het Franse Sodiaal verhoogden met respectievelijk 69 en 28 cent. FrieslandCampina, dat circa 300 Belgische leveranciers telt, betaalde in februari daardoor 35,32 euro.

De melkprijzen lijken in maart vrij stabiel te blijven, en mogelijk zal dit in april ook zo zijn. Het Deense Arla, ook actief in ons land, verhoogt de melkprijs met 1 euro in maart, en blijft onveranderd in april. De Nederlands-Duitse coöperatie DMK verhoogt waarschijnlijk met 50 cent. FrieslandCampina, het Franse Savencia en Lactalis en de Britse divisie van het Canadese Saputo verlagen de prijs met maximaal 60 cent.

Melkaanvoer neemt toe

De melkaanvoer is in januari met 1% toegenomen. Net als in voorgaande maanden steeg de aanvoer in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Polen. In Ierland staat de aanvoer sinds oktober onder druk maar de daling vlakt nu wel wat af. Buiten de EU valt op dat Nieuw-Zeeland minder melk produceert. Australië daarentegen produceerde voor het eerst sinds lange tijd meer. De VS zag in januari ook de productie een beetje toenemen.

Alles bij elkaar genomen produceerden de belangrijkste zuivel-exporterende gebieden wereldwijd 1% meer dan een jaar eerder.

Markt in de greep van Covid-19

De markt is volgens de Nederlandse Zuivel Organisatie vooralsnog volledig in de greep van het coronavirus. Prijzen dalen en die van eiwitrijke producten, zo als magere melkpoeder, nog het meest. Vetproducten zoals vollemelkpoeder en boter houden qua prijs nog wat beter stand.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken