Startpagina Covid 19

Boerenbond: 25% tekort aan arbeidskrachten

Boerenbond schat dat de land- en tuinbouw momenteel 5.000 seizoenarbeiders tekort komt. Normaal zijn op dit moment 20.000 mensen nodig, aldus woordvoerder Vanessa Saenen, maar er zijn slechts 15.000 mensen actief. Het tekort kan in mei, als 30.000 seizoenarbeiders nodig zijn, oplopen tot 50%. Een deel van de oogst gaat dan verloren.

Op dit moment zijn 8.000 seizoenarbeiders uit het buitenland actief. Een groot deel daarvan kon door verlenging van het maximale aantal dagen dat men mag werken, blijven. Er werken nog eens 7.000 Belgische seizoenarbeiders bij boeren en tuinders. “Het is te weinig, maar het gaat nog”, vat Saenen de situatie samen. “Met grote verschillen tussen bedrijven, maar ook wel de verschillende sectoren.”

Vanwege snoeiwerkzaamheden is de fruitteelt er meestal vroeg bij met het regelen van seizoenarbeiders. Al in januari meldden de eersten zich. “Het tekort is...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Covid 19

Covid-uitbraak zet China aan tot extra toezicht van diepvriesvoedsel

Covid 19 De recente heropleving van Covid-19 in China zet de invoer van diepgevroren voedsel opnieuw onder intensief toezicht, melden Chinese media. De Chinese autoriteiten zijn daartoe overgegaan op basis van de veronderstelling dat het mogelijk is om het virus op te lopen via voedselverpakkingen.
Meer artikelen bekijken