Startpagina Covid 19

Copa-Cogeca bezorgd over tekort Europese eiwitrijke gewassen

Copa en Cogeca vragen de Europese Commissie om te voorkomen dat er door de coronacrisis tekorten ontstaan aan Europese eiwitrijke gewassen; en in het verlengde veevoeder. De koepelorganisaties voor boeren en coöperaties wijst op een kleiner areaal in de EU, dat ons afhankelijker maakt van importen. Ondertussen is de markt voor biobrandstoffen dusdanig ingestort, dat Amerikaanse en Braziliaanse bio-ethanol de markt dreigt te overspoelen.

Het areaal eiwitrijke gewassen ligt volgens Copa en Cogeca in de EU nu 30% lager dan het topniveau dat werd bereikt in het teeltseizoen 2018/2019. Het gaat dan om gewassen zoals bijvoorbeeld soja, lupine, bonen en erwten. De teelt wordt al jaren gestimuleerd met als doel de afhankelijkheid van soja uit de VS en Zuid-Amerika te verminderen.

Doordat het areaal nu gedaald is, dreigt de afhankelijkheid van importen uit belangrijke productielanden en dan vooral de VS, Zuid-Amerika en India toe te nemen....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Covid 19

Covid-uitbraak zet China aan tot extra toezicht van diepvriesvoedsel

Covid 19 De recente heropleving van Covid-19 in China zet de invoer van diepgevroren voedsel opnieuw onder intensief toezicht, melden Chinese media. De Chinese autoriteiten zijn daartoe overgegaan op basis van de veronderstelling dat het mogelijk is om het virus op te lopen via voedselverpakkingen.
Meer artikelen bekijken