Startpagina Economie

23 pocketvergisters leverden in 2019 geen elektriciteit of warmte

Het aantal pocketvergisters neemt op landbouwbedrijven elk jaar toe. In 2019 verkregen 70 eenheden steun door middel van certificaten. Hoewel het aantal installaties toeneemt, is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Verleden jaar hebben 23 pocketvergisters géén elektriciteit of warmte geproduceerd. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA), die parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg.

Het is een bekend gegeven: het gebruik van een pocketvergister, waarbij de mest wordt vergist om er groene energie mee te produceren, is een heel interessante optie om de vrijgekomen methaan (CH4) nuttig aan te wenden.

“Op die manier kan een veehouder, op basis van de geproduceerde koeienmest, in zijn eigen energie voorzien”, zegt Robrecht Bothuyne (CD&V). “Er werden heel wat pocketvergisters in Vlaanderen geplaatst, maar er zijn ook heel wat die niet meer draaien.”...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Economie

Milcobel handhaaft standaard melkprijs voor mei

Actueel Milcobel zal voor de lopende leveringen van de maand mei 2024 een standaard melkprijs hanteren van 41,00 euro per 100 liter. Dit komt overeen met een reëel uitbetaalde melkprijs van 45,25 euro per 100 liter voor een bedrijf met een vetgehalte van 43 g/l, een eiwitgehalte van 35 g/l en maximale premies voor kwaliteit, duurzaamheid en hoeveelheid. De vet- en eiwitprijs voor mei bedraagt 5,3947 euro per kg.
Meer artikelen bekijken