Startpagina Afrikaanse varkenspest’

Afrikaanse varkenspest: heropening van de export van varkensvlees naar derde landen mogelijk

De FAVV overweegt om in het najaar de AVP-vrije status aan te vragen bij de mondiale diergezondheidsorganisatie OIE. Deze status maakt export van varkensvlees naar derde landen mogelijk. Om inderdaad te mogen exporteren, wordt vanaf mei tot september van dit jaar toezicht gehouden op gedomesticeerde varkens .

Het is iets meer dan anderhalf jaar geleden dat het virus van Afrikaanse varkenspest (AVP) werd aangetroffen bij everzwijnen in het zuiden van ons land. De FAVV stelt dat door alle inspanningen, van de Waals Gewest in het bijzonder, België erin is geslaagd om de ziekte bij de in het wild levende dieren te verminderen. Ze wijst erop dat Belgische varkensbedrijven steeds volledig vrij van het virus gebleven zijn, waardoor het land de AVP-vrije status bij gedomesticeerde varkens behield. Door de vondst van AVP bij wilde everzwijnen ging de AVP-vrije status bij alle varkensachtigen wel...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Afrikaanse varkenspest’

Wees waakzaam voor herintroductie van Afrikaanse varkenspest

Veeteelt In 2018 dook het AVP-virus op bij everzwijnen in de provincie Luxemburg. Niet tegenstaande dat België zijn AVP-vrije status terugkreeg voelen tot op vandaag de Vlaamse en Waalse varkenshouderij de gevolgen hiervan. Er wordt door het Wetenschappelijk Comité van het FAVV gewaarschuwd voor het risico op herintroductie van het virus. Adviezen naar overheid, jachtsector, varkenshouders en het grote publiek worden geformuleerd.
Meer artikelen bekijken