Via camera’s, drones en 5G: geen àl te ver-van-ons-bedshow?

Interpom

Ziekte en onkruid op gewassen bespeuren via hyperspectrale camera’s, die – geïnstalleerd op een drone – over het veld vliegen, en vervolgens aan de hand van die beelden snel en plaatsspecifiek behandelen. Het klinkt allemaal nogal futuristisch, maar dankzij onderzoek van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) zou het misschien al binnen een paar jaar geen ongewoon zicht meer kunnen zijn op het Vlaamse platteland.

Rudi en Ria namen een jaar geleden hun nieuwe aardappelloods in gebruik.

“Roostervloer en dwarsventilatie bieden voordelen bij aardappelbewaring”

Interpom 2021

Een jaar geleden namen Rudi Vandekerckhove en Ria Vangroenweghe uit Sint-Baafs-Vijve hun nieuwe bewaarloods met roostervloer en dwarsventilatie in gebruik. De loods bestaat uit 2 cellen die kunnen dienen voor aardappelen en uien. Een klein deel van het aardappelareaal dient voor thuisverkoop, de rest gaat vooral naar de frietindustrie.

Bart Nemegheer:  De consumptie van aardappelen daalt, we breiden ons gamma dan ook uit met uien en sjalotten.

Bart Nemegheer (De Aardappelhoeve): ‘Interpom: dé beurs om klanten te ontmoeten en gezellig samen te zijn’

Actueel

Duurzaam en doelbewust verder groeien en inspelen op alle aangeboden kansen: De Aardappelhoeve in Tielt is gespecialiseerd in het telen, bewaren, wassen en verpakken van tafelaardappelen. “Daarbovenop willen we een trendsetter zijn van nieuwe (bio)rassen”, zegt zaakvoerder Bart Nemegheer. Door een daling van de consumptie van aardappelen verbreedt De Aardappelhoeve het gamma nu verder. Bataat zit al langer in het assortiment, daar zijn nu uien en sjalotten bij gekomen.

De sensoren zullen in de vervolgstudie niet op dezelfde velden staan, maar er zal wel weer gefocust worden op de aardappelteelt.

“Andere weersomstandigheden zullen extra gegevens opleveren”

Interpom

CurieuzeNeuzen, dat dit jaar een burgeronderzoek lanceerde naar hitte en droogte in Vlaamse tuinen en andere terreinen, krijgt een vervolg. De data van dit jaar worden nog geanalyseerd, maar het is duidelijk dat ook volgend jaar metingen zullen gebeuren op aardappelvelden. “We zijn in de veronderstelling dat we dan wel droogte of hitte-effecten zullen kunnen meten”, stelt Bart Deronde, manager van VITO.

Christophe Vermeulen nam begin dit jaar de functie van CEO van brancheorganisatie  Belgapom over van Romain Cools.

CEO Belgapom Christophe Vermeulen: “Aardappelsector was goed voorbereid op problemen”

Aardappelen

De aardappelsector heeft de Brexit, Covid-19 en het wegvallen van CIPC goed doorstaan en houdt duidelijk stand, aldus de nieuwe CEO van Belgapom, Christophe Vermeulen. Na een jaar inwerken en contacten leggen, heeft hij een goed beeld van de aardappelsector. “Er zijn heel wat uitdagingen op klimaat- en milieuvlak. In de toekomst zal de focus vooral moeten liggen op innovatie en meer samenwerking en in deze missie wil ik mensen verbinden.”

Interpom en Agribex gaan door, met Covid Safe Ticket én verplicht mondmasker in beurshallen

Interpom 2021

De organisatoren van Interpom en Agribex bevestigen dat hun beurs doorgaat. Naast het Covid Safe Ticket is in de beurshallen, na de nieuwe maatregelen van het Overlegcomité, het dragen van een mondmasker verplicht!

Romain Cools:  Ik hoop vele vrienden uit de aardappelketen nog eens te mogen zien in Kortrijk.

De 5 tips van Romain Cools voor Interpom 2021

Actueel

Voor Romain Cools, de aardappelexpert bij uitstek, was de coronapandemie een bijzonder dikke streep door de rekening, maar dat hij als adviseur, samen met zijn opvolger Christophe Vermeulen, aan Interpom 2021 in Kortrijk Xpo kon meehelpen, verzacht het leed. “Interpom blijft de polsslag van de internationale aardappelsector.”

De editie 2020 van Interpom, die door de coronapandemie nu pas kan worden georganiseerd, zal weer tienduizenden bezoekers naar Kortrijk Xpo lokken. Interpom is en blijft de internationale beurs waar iedereen uit de sector graag naartoe komt.

Interpom 2021 in Kortrijk Xpo verbindt de internationale aardappelketen weer: CST én mondmasker verplicht

Actueel

Interpom 2021 is van zondag 28 tot en met dinsdag 30 november in Kortrijk Xpo weer het eerste grote internationale ontmoetingsplatform voor de internationale aardappelsector. Het beursthema is deze keer ‘Let’s reconnect the potato chain’ en het uitgebreide programma belooft ook nu weer voor ieder wat wils.