Startpagina Akkerbouw

Hoge concentratie glyfosaat in 1% van de akkers wereldwijd

Slechts 1% van de akkers wereldwijd is matig tot heel ‘verontreinigd’ door glyfosaat. Zo bestempelen onderzoekers van de universiteit van Sydney de stof in de bodem in een studie. Die verontreiniging bevindt zich vooral in Zuid-Amerika, Europa en Oost- en Zuid-Azië. Ze linken het aan het grootschalige gebruik van glyfosaat in weilanden, soja en maïs.

Aan de universiteit van Sydney slaagden landbouwwetenschappers en -ingenieurs erin de eerste wereldkaart te maken met hot spots van met glyfosaat ‘verontreinigde’ grond. Om die kaart te maken, hielden de onderzoekers onder andere rekening met de biologische afbraak, de accumulatie van bodemresiduen, het afvloeiingspotentieel, de uitloging naar watervoerende lagen en de persistentie in de bodem. "We ontdekten dat 1% van de akkers wereldwijd – ongeveer 385.000 vierkante kilometer – matig tot heel verontreinigd is.”...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Wintergranen: stadium voor T2-behandeling bereikt

Granen Op verschillende percelen is het gewasstadium voor T2-behandeling om het laatste blad en aar te beschermen bereikt. De behandelingsdrempel voor bladseptoria wordt vaker bereikt. Bruine roest breidt net als gele roest verder uit. Dat meldt het Landbouwcentrum Granen (LCG) op basis van de waarnemingen op 21 en 22 mei.
Meer artikelen bekijken