Startpagina Covid 19

FAVV voorziet in coronacrisis richtlijnen voor nertsen- en frettenhouderijen

Een nieuwe besmetting van een medewerker van een nertsenfokkerij in Nederland baart zorgen. In ons land heeft het FAVV aanbevelingen opgesteld. Waakzaamheid is geboden. “Er worden onder andere beperkingen opgelegd”, zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

Leestijd : 2 min

Het nieuwe besmettingsgeval is volgens de Nederlandse landbouwminister Carola Schouten vergelijkbaar met het vorige. Op het betreffende bedrijf zijn 3 mensen besmet. In elk geval is een van hen geïnfecteerd door een nerts, blijkt uit een analyse. De infectie had wellicht al plaats voor men wist dat nertsen op het bedrijf met het coronavirus. Toen droegen de medewerkers ook nog geen beschermende kledij.

Aanbevelingen

“Het klopt dat er in Nederland verschillende nertsenhouderijen zijn getroffen door het coronavirus”, stelt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V).

Hilde Crevits.
Hilde Crevits. - Foto: Belga

“Nertsen horen tot dezelfde familie als de fretten, waarvan al geweten is dat ze vatbaar zijn voor corona. Het FAVV heeft dan ook richtlijnen verspreid naar aanleiding van de Nederlandse besmettingen.”

Het gaat om enkele aanbevelingen:

- het contact tussen mensen en nertsen/fretten zoveel mogelijk te beperken

- de toegang tot de houderijen te verbieden aan personen die strikt genomen niet noodzakelijk zijn voor het beheer van het bedrijf en de verzorging van de dieren

- verzorgers van de dieren wordt aangeraden om, in geval van contact met de dieren, hun handen te wassen en een mondmasker te dragen

- in ieder geval is het sterk aangeraden om mensen die besmet zijn met Covid-19 of symptomen hebben die mogelijk kunnen wij op Covid-19 in contact te laten komen met nertsen/fretten.

- alle noodzakelijke maatregelen te treffen om contact tussen nertsen/fretten en gezelschapsdieren (honden en katten) en wilde marterachtigen te vermijden.

Dierenartsen zijn verwittigd

Het wordt verder ook aangeraden aan houders van nertsen of fretten om alle verdachte klinische teken (koorts, lethargie, lopende neus of ogen, hoesten, niezen, ademhalingsproblemen of kortademigheid, braken, diarree) bij nertsen onmiddellijk te melden aan hun dierenarts die de nodige vaststellingen kan doen en indien noodzakelijk monsters (mond-, neus- en fecaliën-/rectale monsters) kan nemen en inzenden voor verder onderzoek. Het FAVV heeft al contact opgenomen met de dierenartsen die verantwoordelijk zijn voor de nertsenhouderijen in België om hen hiervan op de hoogte te brengen.

Vlaanderen telt vandaag 16 pelsdierkwekerijen, goed voor een jaarlijkse productie van 200.00 dieren. Ten laatste tegen 30 november 2023 zullen de nog bestaande bedrijven hun activiteiten beëindigen. De Vlaams regering besliste intussen om een compensatie te voorzien voor het inkomensverlies.

Ben Weyts.
Ben Weyts. - Foto: Belga

Die vergoeding wordt wel kleiner naarmate de eigenaars langer wachten op de stopzetting. Minister Ben Weyts (N-VA), bevoegd voor onder meer Dierenwelzijn, stimuleert de kwekers om zo vlug mogelijk over te gaan tot de sluiting. “Het compensatiebedrag wordt vanaf 1 april 2021 al met 10 % verminderd en ook op 1 april 2022 en 1 april 2023 gaat er telkens 10 % van het bedrag.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken