Chinezen verleiden met lekkere room en melkpoeder van bij ons uit Vlaanderen

Vlaanderen gaat, onder meer via acties van VLAM, meer inzetten op de export van zuivelproducten naar China. Duimen dat ook melkveehouders dat in positieve zin in hun portemonnee voelen.
Vlaanderen gaat, onder meer via acties van VLAM, meer inzetten op de export van zuivelproducten naar China. Duimen dat ook melkveehouders dat in positieve zin in hun portemonnee voelen. - Foto: LV

Het stond nog te lezen in het jaarverslag van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ): van exportlanden is China de toptien binnengekomen met sterke stijging van 27 naar 49 miljoen euro. Dat zijn wel nog peanuts in vergelijking met de 900 en 789 miljoen euro van buurlanden Nederland en Frankrijk.

Superinteressante en relevante markt

Onontgonnen maar heel waardevol exportgebied, China. “Er is vooral interesse voor melkpoeder en room van bij ons”, reageert Vlaams landbouwminister Hilde Crevits op vragen in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement. “VLAM volgt die markt van heel nabij op, om ook op nieuwe prioriteiten te kunnen inspelen. Dat is voor ons een superinteressante en relevante markt.”

De EU-melk is in het algemeen heel gegeerd in China omdat men daar problemen heeft gehad met de voedselveiligheid bij lokale melk. “Ze kijken dus naar Europa, en dat biedt opportuniteiten. Nederland en Frankrijk zijn op zich grotere zuivelexporteurs dan wij maar de zuivelproductie is daar ook hoger. Maar we werken eraan, want het is een mooie opportuniteit.” Ook voor melkveehouder kan meer afzet richting China positief zijn.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent