Startpagina Melkvee

Chinezen verleiden met lekkere room en melkpoeder van bij ons uit Vlaanderen

In tegenstelling tot landen als Frankrijk en Nederland is de zuivelexport van Vlaanderen richting China eerder beperkt. “Dat kan beter en we zullen daar ook meer op inzetten. VLAM volgt die markt van nabij op, ook om op nieuwe prioriteiten in te spelen”, zegt landbouwminister Hilde Crevits.

Leestijd : 1 min

Het stond nog te lezen in het jaarverslag van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ): van exportlanden is China de toptien binnengekomen met sterke stijging van 27 naar 49 miljoen euro. Dat zijn wel nog peanuts in vergelijking met de 900 en 789 miljoen euro van buurlanden Nederland en Frankrijk.

Superinteressante en relevante markt

Onontgonnen maar heel waardevol exportgebied, China. “Er is vooral interesse voor melkpoeder en room van bij ons”, reageert Vlaams landbouwminister Hilde Crevits op vragen in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement. “VLAM volgt die markt van heel nabij op, om ook op nieuwe prioriteiten te kunnen inspelen. Dat is voor ons een superinteressante en relevante markt.”

De EU-melk is in het algemeen heel gegeerd in China omdat men daar problemen heeft gehad met de voedselveiligheid bij lokale melk. “Ze kijken dus naar Europa, en dat biedt opportuniteiten. Nederland en Frankrijk zijn op zich grotere zuivelexporteurs dan wij maar de zuivelproductie is daar ook hoger. Maar we werken eraan, want het is een mooie opportuniteit.” Ook voor melkveehouder kan meer afzet richting China positief zijn.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Melkvee

Gemiddeld melkveebedrijf verliest 1.500 euro per maand bij hittegolf

Melkvee Landbouweconomen hebben langlopende productiecijfers van alle Vlaamse melkveebedrijven naast opgetekende weersfenomenen gelegd om de economische schade door hitte in kaart te brengen. Hitte kan een negatieve invloed hebben op de hoeveelheid melk die koeien geven en op de melksamenstelling. De economische schade kan oplopen tot 1.500 euro en meer per maand per bedrijf
Meer artikelen bekijken