Prijs landbouwgrond steeg in 2019 voor het vierde jaar op rij

Landbouwgrond in ons land kost gemiddeld 46.778 euro/ha. West-Vlaanderen is de duurste provincie.
Landbouwgrond in ons land kost gemiddeld 46.778 euro/ha. West-Vlaanderen is de duurste provincie. - Foto: AV

Het ging om de vierde prijsstijging op rij: tussen 2015 en 2019 steeg de gemiddelde prijs van een landbouwgrond met 28,7 %. Rekening houdend met een inflatie van 7,7 % ging het om een prijsstijging van 21 %.

“In de eerste helft van 2019 zaten de prijzen voor landbouwgrond in dalende lijn, maar in de tweede jaarhelft was er een omgekeerde evolutie, met prijzen die gemiddeld 6,4 % hoger lagen in vergelijking met de eerste jaarhelft”, zegt woordvoerder van Notaris.be Bart van Opstal. “"Vooral in Wallonië zaten de prijzen in de lift in de tweede helft van het jaar: +12,5 % in vergelijking met de eerste 6 maanden van 2019. Uiteindelijk lag de gemiddelde nationale prijs op het eind van het jaar 0,6 % hoger in vergelijking met eind 2018.”

In Vlaanderen klokte de gemiddelde prijs af op 53.899 euro per ha, een daling van 0,4 %. In Wallonië was de gemiddelde prijs 34.936 euro per ha (+7,6 %).

West-Vlaanderen is het duurst

In de Vlaamse provincies waren de prijsevoluties op één jaar tijd uiteenlopend: van een daling van -6,4 % in de provincie Limburg (met een gemiddelde prijs van 42.382 euro) tot een stijging van +8,8 % in Oost-Vlaanderen (55.324 euro). “Opvallend: in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant was een hectare landbouwgrond nog nooit zo duur. En in Limburg was de prijsdaling het grootst, terwijl het sowieso al de goedkoopste Vlaamse provincie was”, zegt van Opstal. West-Vlaanderen is de duurste provincie van het land met een gemiddelde prijs van 64.561 euro.

Kleinere percelen

De gemiddelde oppervlakte van een landbouwgrond bedroeg vorig jaar 1,1 ha, 7,3 % kleiner dan in 2018 en 20,8 % kleiner dan 5 jaar geleden.

Landbouwgronden waren het grootst in Wallonië, met een gemiddelde oppervlakte van 1,3 ha.

In Vlaanderen waren de gronden gemiddeld 1 ha groot. In West-Vlaanderen waren de landbouwgronden, met een gemiddelde oppervlakte van 1,7 ha, groter dan in de andere provincies van het land.

Methodologie

Onder landbouwgronden worden in deze Notarisbarometer de gronden beschouwd waarop gewassen worden geteeld of dieren worden gehouden. Zo beschouwt men grasland als landbouwgrond, maar wordt een bos of boomgaard niet opgenomen in deze analyse. In de analyse zitten zowel vrije als verpachte landbouwgronden. De waarde van landbouwgrond wordt onder meer bepaald door zijn ligging, de omgeving, de bodemstructuur en de kwaliteit van de grond. Daarnaast is het bij de prijsbepaling ook belangrijk of de grond vrij of verpacht is en wat de pachtwijze in dat geval is. In de context van deze barometer wordt dit laatste onderscheid niet gemaakt. Elke landbouwgrond wordt beschouwd ongeacht of deze zich in een verpachte of niet-verpachte toestand bevindt.

De Notarisbarometer analyseerde de markt van landbouwgronden tot en met eind 2019. Cijfers van 2020 werden niet opgenomen in deze analyse, omdat de markt fors werd verstoord door de coronacrisis.

Fednot

Meest recent

Meest recent